(VIDEO) Još na sjednici Vlade sam najavio da ćemo predstaviti Globalni kompakt o zakonitim migracijama te objasniti i demistificirati sve njegove odredbe, smisao, svrhu, cilj, način izrade, činjenicu da nije pravno obvezujući, da se ne potpisuje, da ne podliježe ratifikaciji ni od Vlade ni od Hrvatskog sabora. Sve će biti pojašnjeno, svi mogu biti mirni, bez panike, bez histerije, bez ikakvih drama - poručio je predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković na upit novinara nakon mise koja je služena u Zagrebačkoj katedrali u povodu 100. godišnjice završetka Prvoga svjetskog rata.

Najavio je da će Vlada odrediti tko će otići u Marakeš nakon što dobije informaciju koju o tom dokumentu priprema Ministarstvo vanjskih i europskih poslova - s obzirom da se predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović predomislila.

Oni koji nas žele destabilizirati - neće pobijediti!

Novinari su ga pitali i misli li da iza namjernih pokušaja izazivanja sukoba s predsjednicom stoje njezini savjetnici:

- Nisam još razgovarao s predsjednicom, bit će vremena. Vodimo odgovornu, stabilnu, jasnu i precizno određenu politiku, temeljenu na našim načelima i programu. Svi oni koji hoće podržati taj program i taj smjer zemlje - za koji sam uvjeren da je dobar, što se vidi po brojnim pokazateljima - mogu nam se pridružiti. Oni koji se žele tome protiviti, destabilizirati, to je njihov „posao“, ali neće pobijediti ma izborima.