(Slavonski Brod, 27.2.2019.) U prepunoj Kazališno- koncertnoj dvorani „Ivana Brlić Mažuranić“ i prisustvo predsjednika stranke i predsjednika Vlade Republike Hrvatske gospodina Andreja Plenkovića, Hrvatska demokratska zajednica Brodsko-posavske županije svečano je obilježila 29. obljetnicu osnutka HDZ-a u BPŽ. Program obljetnice bio je prožet temom 29. godina HDZ-a od osnutka, preko naslijeđa dr. Franje Tuđmana do Europske unije i Europskog parlamenta. Svečanost su uveličali brojni uzvanici od ministrice regionalnog razvoja i Europskih fondova Gabrijele Žalac i ministra financija Brođanina Zdravka Marića, do brojnih stranačkih dužnosnika i simpatizera. Program su upriličili izvođači: Ženska pjevačka skupina „Ad Astra“, KUD „Tamburica“ iz Koraća, Muška pjevačka skupina „Starotopoljani“ i Ivica Ereš s tamburašima.

Svečanost održavanja obljetnice započela je u 17.30 sati polaganjem vijenaca ispred Spomenika tvorcu hrvatske države, doktoru Franji Tuđmanu, na Trgu pobjede te polaganjem vijenaca ispred Spomenika poginulim braniteljima u Domovinskom ratu na Trgu Stjepana Miletića, nakon čega su uslijedile kratke izjave za medije te središnja proslava s glazbenim programom u velikoj dvorani Kazališno-koncertne dvorane.

 - Drago mi je da je iz ove Županije čak troje zastupnika iz redova HDZ-a koji su vrlo aktivni i agilni kada je riječ o promociji projekata. Župan je jedan od mlađih u sastavu naših župana i s njim sjajno surađujemo već niz godina i vjerujem da je svojim aktivnostima doprinio Brodsko-posavskoj županiji. Posebno mi je drago da smo jedinstvenim Zakonom o pravima hrvatskim braniteljima adresirali brojne probleme branitelja u ovoj Županiji i Bosanskoj Posavini, posebice zbog velike žrtve koju je ova Županija dala za nastanak Hrvatske. U slučaju da Rafinerija Brod ponovno proradi, plinofikacija je najbolje rješenje. Angažman Vlade po tom je pitanju bio stopostotan. Što se pozdrava „Za dom spremni!" tiče, preporuke Vijeća za suočavanje s prošlošću, prema mom su mišljenju vrlo precizne i argumentirane, oni su uzeli u obzir kontekst Domovinskog rata i kontekst obilježja na mjestima gdje su pripadnici HOS-a poginuli i na taj način je oblikovana preporuka. - kazao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković, istaknuvši izgradnju mosta u Svilaju kao preduvjet prometne povezanosti Brodsko-posavske županije te osnivanje slavonskobrodskog Sveučilišta kao glavne teme današnjeg razgovora.

O smjeru napretka Hrvatske, novinari su imali priliku kratko porazgovarati s ministrom financija Zdravkom Marićem:

- Naše je gospodarstvo i dalje dosta uvozno ovisno. S druge, pak, strane, dobri su pokazatelji rast osobne proizvodnje i investicije. Izašli smo iz procedure prekomjernih makroekonomskih neravnoteža. To je dobra vijest koja bi trebala biti pozdravljena od međunarodnih i domaćih tržišta te agencija. Svaki loš pokazatelj treba pomno analizirati. Industrijska proizvodnja nije loše samo zbog brodogradnje. Trebamo stremiti višim stopama rasta.

U svečanom dijelu programa, povijesti su se prisjetili oni najstariji pripadnici i utemeljitelji Hrvatske demokratske zajednice u Brodsko-posavskoj županiji, odnosno predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman" Brodsko-posavske županije doktor Tomislav Teskera:

- Utemeljitelji HDZ-a ne traže privilegije, jednakopravni su sa svim članovima stranke, nismo jednakiji, ali možemo biti savjest i korektiv stranke. Nismo tek bespogovorni apologeti stranačkog vrha. Osjećamo da nas se uvažava, dajemo podršku našem vodstvu u zajednicama branitelja, mladeži i žena. Nitko dosad nije tako ozbiljno pristupio rješavanju problema demografske obnove kao sadašnja Vlada.

- Dopustite mi da, nakon šest godina na čelu gradske zajednice HDZ-a, izađem malo iz svog karaktera i pohvalim se dobrim osjećajem, sigurnošću, optimizmom i uspjehom. Razlog ste vi, članovi naše stranke. Imam se pravo, uz svu samokritičnost, čak i pred predsjednikom HDZ-a, pohvaliti vama. S vama dijelim iste vrijednosti, vi ste ljudi koji u svom biću prepoznaju što je dobro, a što loše za Hrvatsku. - kazao je čelnik slavonskobrodskog HDZ-a, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Josip Samardžić.

Naglasivši kako nisu samo najbrojnija i najbolja, nego i najljepša stranka, zbog dijela Zajednice koju čini nježniji spol, župan Danijel Marušić je započeo svoje večerašnje obraćanje prijateljima i stranačkim kolegama.

- U Hrvatskoj demokratskoj zajednici svi imaju mjesto i ulogu, bilo da su to Hrvati iz Slavonije, Zagorja, Like ili Dalmacije, Hrvati iz Vojvodine, Bosne ponosne ili Hrvati sa tvrdog kamena hercegovačkog. Svi mi ujedinjeni smo u jednoj ideji, ideji demokratske, europske i sretne Hrvatske. Jedinstvo je bilo od presudnog značaja za hrvatski san. Vjera, obitelj i domovina snažile su naš narod u najtežim trenutcima. - kazao je župan Danijel Marušić, domaćin današnje proslave, istaknuvši brojne projekte poput modernizacije zdravstva i obnove škola Županije.

- Ovo je najsvečaniji dan u godini, dan kada s iskrenim ponosom slavimo naše uspjehe te ističemo sve naše pobjede i obilježavamo koliko dugo godina slijedimo, zagovaramo i prenosimo ideje našeg prvog predsjednika, velikana hrvatske povijesti, tvorca hrvatske države, doktora Franje Tuđmana. 29 godina smo ponosni jer smo dio zajednice koju je on utemeljio i 29 godina smo ponosni jer smo dio jedine zajednice koja može odgovorno, kvalitetno i usmjereno ka budućnosti upravljati našom zemljom. - poručio je Pero Ćosić, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Brodsko-posavske županije, pozvavši predsjednika Vlade i ministre u nove prostorije HDZ-a u Slavonskom Brodu, smještene na Trgu Pobjede. Predsjednik županijskog HDZ-a i saborski zastupnik Ćosić također je istaknuo kako će nadolazeći izbori za Europski parlament još jednom pokazati snagu i moć stranke. Naglasio je kako se radi o važnim izborima za život i ove sredine te koji mogu promijeniti i utjecati na puno toga s ciljem bolje i naprednije europske Hrvatske.