(Nova Gradiška, 3.12.2018.) Ministar državne imovine Goran Marić danas je potpisao ugovor o darovanju novogradiške vojarne Gradu Novoj Gradiški. Ugovorom o darovanju, Grad Nova Gradiška bit će obvezan darovane nekretnine privesti svrsi utvrđenoj u Odluci o darovanju u roku od pet godina od sklapanja Ugovora o darovanju te u navedenom roku dostaviti Ministarstvu državne imovine izvršnu i uporabnu dozvolu.

– Nama je cilj da svaku napuštenu, zapuštenu ili bespravno korištenu imovinu stavimo u pravni okvir da ona bude ponajprije na dobrobit jedinicama lokalne samouprave i ljudima koji žive u njima. Takvom aktivacijom će se, zasigurno, pridonijeti razvoju općina, gradova i županija jer će se stavljanjem te imovine u funkciju povećati gospodarski rast, bitno utjecati na zapošljavanje i vjerujemo da će ovo zasigurno biti „magnet” za ostanak mladih u Republici Hrvatskoj – rekao je ministar Goran Marić.

Dodao je da će najviše koristi od stavljanja u funkciju neiskorištene imovine imati jedinice lokalne samouprave kroz investicije, zapošljavanje, komunalne naknade, uplaćene poreze i prireze:

– Hrvatska je do utemeljenja Ministarstva državne imovine bila suočena s „nataloženim” problemom, 27 godina nitko nije brinuo o državnoj imovini. Ona je bila zanemarivana, napuštena, a najčešće i oteta. Primjerice, od 6870 poslovnih prostora, 5500 ih je bespravno useljenih.

Nakon utemeljenja Ministarstva, lokalne samouprave nisu uopće mogli doći u doticaj s pravnim prethodnikom, a u Ministarstvu je samo jedna osoba bila zadužena za odnose s jedinicama lokalne samouprave. Gotovo niti jedan problem u 20 godina nije riješen, a za probleme jedinica lokalne samouprave nije se željelo niti čuti. Vladi RH sam predložio novi Zakon o raspolaganju državnom imovinom koji je zasigurno najreformskiji zakon u posljednjih 30 godina. Donijeli smo više od dvije tisuće odluka i potpisali ugovora, stoga nam je cilj da svaku napuštenu, zapuštenu ili bespravno korištenu imovinu stavimo u pravni okvir. Dosada smo stavili golemu napuštenu državnu imovinu u funkciju jer mijenjajući sliku gradova i općina mijenjamo i sliku Hrvatske, a to nam je prioritet i zadaća – dodao je Marić.

Ministru Mariću, njegovom Ministarstvu i Vladi zahvalio je i župan Danijel Marušić:

– Danas smo sretni i zadovoljni svi koji živimo ovdje. Nama sada preostaju „slatke brige” kako iskoristiti najbolje iskoristiti i privući sredstva kako bi realizirali projekte. Uz prostor bivše vojarne u Novoj Gradiški, tu su i investicije na području Općine Staro Petrovo Selo, Slavonskog Broda. Uskoro bi trebalo biti riješeno pitanje vlasništva novogradiškog Doma zdravlja. Bitno je da se takva bogatstva daju na raspolaganje gradovima, općinama, županijama i svima onima koji imaju dobre projekte na dobrobit njihovih žitelja. Želio bih se zahvaliti ministru Mariću, ali i gradonačelniku Vinku Grgiću i njegovoj upravi što su ustrajali kako bi se i ovaj projekt novogradiške vojarne uspješno riješio – rekao je Marušić.

Izvor portal radiong.hr