PRATIMO RAD NADLEŽNIH SLUŽBI I OČEKUJEMO ISTINU

 

(Slavonski Brod, 11.4.2018.) Povodom događaja koji su uzrokovali i pratili onečišćenje vode u Slavonskom Brodu i dijelu općina Brodsko – posavske županije,  Predsjedništvo Županijskog odbora HDZ-a zaključuje sljedeće:

 

1.    Građani Slavonskog Broda i okolice pokazali su veliko strpljenje, humanost, solidarnost i zajedništvo, posebice u trenutcima kada su se sami organizirali da bi jedni druge opskrbili pitkom vodom.

2.    Onečišćenje vode predstavljalo je veliki incident i prijetnju za zdravlje i život građana. Sve su službe ozbiljno i odgovorno pristupile ublažavanju i saniranju posljedica štetnog događaja. Državna tijela su osigurala potrebne resurse iz robnih zaliha što je uz kvalitetnu koordinaciju i ažurnost Stožera civilne zaštite, vatrogasnih postrojbi, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Hrvatske vojske, MUP-a, HAC-a i svih drugih uključenih ustanova olakšalo ovu tešku, u Hrvatskoj još nezabilježenu, situaciju.

3.    Pozdravljamo promptnu reakciju Vlade RH, Premijera i ministara u prvim satima incidenta te njihovo aktivno uključivanje u proces normalizacije stanja s pitkom vodom. Dodatno, izražavamo zadovoljstvo jer su se Vlada RH i Premijer osobno zauzeli za realizaciju brzog spajanja vodocrpilišta u Sikirevcima sa kapacitetima tvornice vode u Slavonskom Brodu kako bi se građanima Slavonskog Broda i okolnih općina što prije osigurale dostatne količine pitke vode, a koje će u konačnici zajedno sa kapacitetima vodocrpilišta Jelas osigurati stabilnost i sigurnost opskrbe građana dovoljnim količinama pitke vode za cijelo distributivnom područje.

4.    Zbog istine i izbjegavanja sličnih incidenata očekujemo žurnu akciju Županijskog državnog odvjetništva, a rezultati istrage moraju jasno pokazati na uzroke nemilog događaja. Također, očekujemo da će inspekcije (vodopravna, zaštite okoliša, sanitarna…) svoje stavove o uzrocima incidenta iznijeti u najkraćem mogućem roku, objektivno i u skladu s pravilima struke.

5.    Okupiranje medijskog prostora i zbunjivanje javnosti iznošenjem neprovjerenih informacija kao i optužbi tijekom krizne situacije u opskrbi pitkom vodom, smatramo neprimjerenim, nepotrebnim i zlonamjernim populizmom.

                                                          

Županijska organizacija HDZ-a će nastaviti pratiti rezultate rada nadležnih službi te će sukladno njihovim nalazima zauzimati svoje buduće stavove.

# # #

                                                                                  Predsjedništvo ŽO HDZ-a BPŽ