Poštovani gradonačelniče Duspara,

ovim putem odgovaram na Vaš subotnji uradak, a na znanje cjelokupnoj javnosti Brodsko - posavske županije, poglavito građankama i građanima Slavonskog Broda.

Moram priznati da ste ovaj put nadmašili Vaš uobičajeni agresivni način komunikacije, pogotovo počevši porukom: „Dakle, umjesto da spusti pogled, on prema meni diže prst.“ Što govori to o čovjeku koji zahtjeva da se pred njim spusti pogled, a za onoga koji se drzne iskazati drugačije viđenje činjenica smatra dizanje prsta na njega? Još bi samo nedostajalo da ste zahtijevali da se unatraške hoda kad se od Vas udaljava. To govori o Vašoj osobnosti i apsolutističkom ponašanju.

Gospodine Gradonačelniče, vjerujem da ste se, pod dojmom mog reagiranja, vruće glave prihvatili odgovora, pa niste dobro i jasno pročitali što sam napisao već ste reagirali po unaprijed planiranom svom scenariju - izmisliti krivca! Scenarij je optužiti nekog drugog, kao za stanje u Đuri Đaković, za alarmantno stanje vodoopskrbe na distributivnom području Vodovoda d.o.o. Slavonski Brod, za alarmantno stanje na brodskom crpilištu „Jelas“ i za godinama neriješenu situaciju na Regionalnom vodoopskrbnom sustavu Istočna Slavonija. Za to ste se dosjetili okriviti mene, koji o tim temama nešto i zna te mi pokušavate u usta staviti riječi koje nikada nisam mislio, niti izrekao, a kamoli napisao. Vaš plan je ponavljati laži dovoljno dugo, po mogućnosti uključiti druge da to potvrđuju i osuđuju, začiniti priču stavljanjem osobnih interesa ispred društvenih kako bi stvar možebitno postala uvjerljiva. Gradonačelniče, izabrali ste pogrešnu adresu!

Najoštrije demantiram laži koje ste iznijeli Vi gradonačelniče Mirko Duspara rekavši da sam stao na stranu Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije, Vukovarsko – srijemske županije i Hrvatskih voda. Ističem da nikada nisam stao na bilo koju drugu stranu od interesa mojih sugrađana. Uvijek sam djelovao, radio i pomogao isključivo u interesu građana Slavonskog Broda i cijele Brodsko – posavske županije. I ovaj put, gradonačelniče, namjerno pokušavate obmanuti javnost iznoseći notorne gluposti i najniže uvrede koje su mi ikada upućene.

Pozivam Vas, poštovani gradonačelniče Duspara da ponovo pročitate moje prošlo reagiranje i obratite pažnju na činjenice, da sam u vidu ponovnog pokretanja stopiranog projekta  financiranog iz europskih fondova, u vidu uvjeta koje postavlja EU, predložio da se osnuje novo trgovačko društvo koje će isporučivati vodu u oba vodovoda pa i drugim zainteresiranim partnerima ovisno o izdašnosti crpilišta. Istaknuo sam, i ponovo ističem - naravno da bih volio da to društvo bude u vlasništvu Općine Sikirevci ili Brodsko – posavske županije i siguran sam da ću, kao što sam i do sada, podržavati interese Brodsko – posavske županije i njezinih građana. Smatram da sam predložio dobar izlaz iz situacije, izlaz na strani naših građana.

Zašto novo društvo? Upravo zbog godinama neriješenih odnosa prema tom crpilištu „Sikirevci“, zbog sada vidljivo oprečnih stavova dva vodovodna komunalna poduzeća, zbog njihovih poslovnih stanja koje mogu ozbiljno opteretiti ovaj projekt i ugroziti samo crpilište te ga dovesti u probleme. Upravo što novim društvom ovaj europski projekt dobiva jednoga nositelja projekta, odnosno isporučitelja vode, kao što zahtijeva EU te dva partnera u projektu koji će i dalje nastaviti razvijati vodoopskrbu na svom području i samostalno razvijati svoju distributivnu strategiju.

Nadalje, poštovani gradonačelniče, opet svjesno obmanjujete javnost pokušavajući je uvjeriti da se „naša“ voda oduzima i prodaje te govorite „kako bi nam pored svoje magle prodavali i našu vodu“. Zakon o vodama je jasan- voda se ne prodaje. Prema tom Zakonu, definirano je kako voda nije komercijalni proizvod, vodama se upravlja prema načelu jedinstvenog vodnog sustava i načelu održivog razvitka, a nositelj vodne politike je Ministarstvo. Vode u tijelima površinskih i podzemnih voda ne mogu biti objektom prava vlasništva. Javna komunalna poduzeća ne naplaćuju vodu, nego naplaćuju uslugu crpljenja, kondicioniranja i dopreme vode za piće krajnjim korisnicima.

Gradonačelniče Duspara, naveli ste kako je Vaš doprinos ovom projektu preko 12 godina svađa i prepirki. Što su sve te Vaše navedene svađe postigle i koja je korist građanima od toga? Ponovit ću, svađe i prepirke neće riješiti probleme građana, a ovim Vam putem i skrenuti pozornost da je neprimjereno svoje osobne obračune, siromašne duhom, objavljivati na službenim stranicama grada Slavonskog Broda. Slavonski Brod pripada Brođankama i Brođanima koji nisu u „ratu“ sa svima i protiv svih, i upravo zbog njihovog interesa, kao i zbog interesa svih građana Brodsko-posavske županije, uvijek ću predlagati suradnju i rješavanje problema.

S poštovanjem, Pero Ćosić        

Zastupnik u Hrvatskom saboru