Naš eurozastupnik (i predsjednik Parlamentarnog odbora za pridruživanja EU i Ukrajine) Andrej Plenković jučer je predsjedavao sastankom Izaslanstva EP za odnose s Ukrajinom - na kojem je glavni gost bio predsjednik Venecijanske komisije Gianni Buquicchio.

Potpora reformama

Plenković je kazao da je održana vrlo kvalitetna razmjena mišljenja europskih zastupnika s predsjednikom Venecijanske komisije na temu reformskog procesa u Ukrajini. Sastanku je prethodila rasprava tijekom jutra s veleposlanicima članica EU pri Vijeću Europe, a na poziv šefa delegacije EU pri Vijeću Europe Jarija Vilena - na kojem je bio i hrvatski stalni predstavnik Miroslav Papa.

Decentralizacija - ključni korak

Pozdravio je odličan rad i pozitivno mišljenje Venecijanske komisije o ustavnim amandmanima u vezi s decentralizacijom i pravosuđem u Ukrajini.

- Decentralizacija je ključni korak na putu prema modernizaciji zemlje - kao i u kontekstu provedbe Sporazuma iz Minska. Stoga će biti važno da se što prije u Vrhovnoj Radi postigne potrebna većina koja će usvojiti amandmane. 

Zastupnici su pozdravili prijedlog ukrajinskog predsjednika Porošenka koji je podnio nacrt ustavnih amandmana Vrhovnoj Radi, te su izrazili nadu da će se prvo čitanje održati do kraja godine - čim Ustavni sud predstavi svoje mišljenje. 

Za europsku Ukrajinu

Plenković je, nadalje, istaknuo snažnu potporu konsolidaciji vladavine prava u Ukrajini i spremnost za pomoć u okviru provedbe Sporazuma o pridruživanju. U tom smislu izrazio je zadovoljstvo činjenicom da su svi parlamenti zemalja članica EU ratificirali Sporazum o pridruživanju te da očekuje kako će preostale države predati isprave o ratifikaciji u najkraćem mogućem roku. Naš je eurozastupnik izrazio žaljenje zbog odluke ruskog Vrhovnog suda kojom se potvrđuju osuđujuće presude ukrajinskog filmskog redatelja Olega Sentsova i Oleksandra Kolchenka, koji su osuđeni na kaznu zatvora od 20 i 10 godina, te je apelirao na njihovo puštanje na slobodu.