Naš eurozastupnik (i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a) Andrej Plenković izlagao je na sjednici Odbora za vanjske poslove EP-a o izvješću o Bosni i Hercegovini za 2015. Uvodno je čestitao izvjestitelju Cristianu Predi na vrlo kvalitetnom tekstu - koji u najvećoj mjeri slijedi izvješće Europske komisije.

ZA europsku BiH

Plenković je naglasio da je nakon podnošenja zahtjeva BiH za članstvo u EU ključno da Vijeće i Komisija procesuiraju zahtjev - onako kako to predviđa Ugovor o Europskoj uniji te da se u proceduralnom i pravnom smislu tretira kao i dosadašnji zahtjevi, bez ikakvih odugovlačenja na razini Vijeća. U tom smislu važno je da se za vrijeme nizozemskog predsjedanja EU donese odluka na razini Vijeća i uputi nalog Europskoj komisiji kako bi se započelo s izradom mišljenja o zahtjevu.

Provedba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju

Izrazio je uvjerenje da će uz provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju - kao ključnog instrumenta za reformski proces u BiH - dodatni poticaj svim institucijama Bosne i Hercegovine biti dostavljanje tzv. Upitnika, što će dovesti do jačeg angažmana državne administracije.

- To će pridonijeti i samoj dinamici europskog puta zemlje, koji je izuzetno važan, ne samo za dobrobit njenih građana nego i za opstanak BiH te sprječavanje svih tendencija koje bi vodile k separatizmu ili secesionizmu.

Konstitutivnost & jednakopravnost

Važno je - dodao je Plenković - da se na razini EP-a konsolidira stav o dosljednom poštivanju ustavnih odredbi i jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda i ostalih državljana BiH, što treba biti na adekvatan način zastupljeno u svim dokumentima i rezolucijama. Posebno se to odnosi na rasprave o budućim ustavnim reformama.

Govoreći o posjetu povjerenika Hahna Sarajevu, Plenković je izrazio nadu da će njegov susret s dužnosnicima u BiH imati vrlo pozitivne učinke na daljnji reformski proces i da će potaknuti novog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da s jednakim intenzitetom kao i prof. dr. Dragan Čović radi na ostvarivanju napretka na europskom putu. Pritom će izuzetno važno biti kvalitetno funkcioniranje koordinacijskog mehanizma na svim razinama vlasti.

EU potpora

Plenković je kao prioritetno pitanje izdvojio i povratak svih prognanika i izbjeglica u BiH, a osobito Hrvata i Bošnjaka na teritorij entiteta Republike Srpske. Istaknuo je kako očekuje snažniji doprinos međunarodne zajednice u stvaranju sigurnosnih, pravnih i financijskih preduvjeta za njihov povratak te potporu EU kroz programe operativne pomoći.

- Vjerujem da će se u daljnjim razgovorima između političkih stranaka i svih aktera u BiH postići dogovor o novom izbornom zakonu, čije je usvajanje neophodno za kvalitetno funkcioniranje zemlje. Sa svoje osobne strane i strane svih hrvatskih zastupnika iz EPP-a, mogu jamčiti da ćemo učiniti sve, kao i do sada, da se BiH približi EU.