Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković najavio je tijekom sinoćnjeg susreta u Zagrebu s hrvatskim članom Predsjedništva BiH (i predsjednikom HDZ-a BiH) Draganom Čovićem snažnu potporu Bosni i Hercegovini za sljedeći važni korak na putu prema članstvu u Europskoj uniji - stjecanje statusa zemlje kandidata.

Kako je danas priopćeno iz Predsjedništva BiH, Plenković je istaknuo da će Hrvatska pružiti BiH svu potrebnu potporu za dobivanje kandidacijskog statusa. Posebno je istaknuo spremnost Hrvatske u pružanju pomoći prilikom prevođenja odgovora na Upitnik Europske komisije.

Status do kraja 2017.

Čović je pak naglasio da će BiH iskoristiti iskustvo Republike Hrvatske kako bi status kandidata dobila do kraja 2017. godine - kako je i planirano.

Informirao je hrvatskog premijera da će europski put BiH i provedba reformi biti prioritet njegovoga skorog predsjedanja Predsjedništvom BiH te je pritom zahvalio Plenkoviću na svesrdnoj potpori koju je Hrvatska pružila BiH prilikom predaje zahtjeva za članstvo u EU, što je značilo prekretnicu na europskom putu BiH.