Čestitam svima koji su izabrani na različite dužnosti, ali izražavam žaljenje da se ponovio već viđeni scenarij - da su zbog nepravednoga izbornog zakona pripadnici jednoga konstitutivnog naroda na teritoriju Federacije BiH mogli birati predstavnika onom drugom, hrvatskom narodu. To nipošto nije dobro, jer je cilj da se sva tri konstitutivna naroda osjećaju dobro u svojoj domovini BiH - komentirao je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković rezultate općih izbora u BiH nakon što je na zagrebačkom Mirogoju položio vijence u povodu Dana neovisnosti RH

Čović - zamašnjak europskog puta BiH

Dosadašnji predstavnik hrvatskog naroda u Predsjedništvu BiH Dragan Čović u svom je 4-ogodišnjem mandatu napravio, upravo uz podršku Republike Hrvatske, ključne iskorake na europskom putu BiH - nastavio je Plenković:

- Mislim da je i ta činjenica mogla i trebala biti honorirana. U svakom slučaju, nije dobro da se onakav scenarij ponovio - ni za hrvatski narod, ni za BiH. Nastaviti ćemo suradnju s BiH, gajiti dobre i kvalitetne odnose, ali se isto tako zalagati za princip konstitutivnosti i stvarne ravnopravnosti svih naroda, s naglaskom na naše sunarodnjake, koji su najmalobrojniji.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/plenkovic-covic-iz-mostara-zajedno-po-pobjedu-za-legitimne-predstavnike

Komšić? Vidjet ćemo

Kako misli surađivati sa Željkom Komšićem, koji je u kampanji ružno kritizirao RH, a preglasavanjem su ga brojniji Bošnjaci nametnuli Hrvatima za člana Predsjedništva BiH? - upitali su novinari.

- Vidjet ćemo, neka se prvo konstituiraju vlasti. BiH je nama susjedna zemlja, puno nas toga veže, svi potezi naše Vlade bili su vrlo prijateljski. Podupiremo BiH više nego bilo koja druga članica Europske unije. Većeg, iskrenijeg saveznika u EU-u BiH sigurno nema - zaključio je predsjednik Vlade i HDZ-a.