HDZ-ov saborski zastupnik iz BiH Božo Ljubić, predstavnik Hrvata izvan RH, iznio je stajalište Kluba HDZ-a, i to na temu nedjeljnih izbora u BiH. Ocijenio je da izbor Željka Komšića na mjesto „hrvatskog člana“ Predsjedništva BiH nije ni legitiman ni ustavan te da se može okarakterizirati kao političko nasilje i akt neprijateljstva prema Hrvatima.

- Ustavni sud BiH potvrdio je pravo svakog naroda da izabere svoje legitimne predstavnike. Bošnjačka većina u Federaciji BiH, međutim, već je treći put izabrala Komšića, bez obzira što je kandidat Hrvatskoga narodnog sabora Dragan Čović dobio više od 80 posto glasova Hrvata. Stoga Komšićev izbor nije ni legitiman ni ustavan - poručio je Ljubić.

Dobro osmišljeni bošnjački projekt

Očito je da su Bošnjaci - nastavio je - dobili upute da glasuju i za svog i za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, a ne treba nikakva velika analitika da se to dokaže:

- Komšić je dobio najviše glasova upravo u utvrdama bošnjačke SDA. Njegov izbor ne smije se tretirati kao personalno pitanje: Komšić je samo iskoristio ono što su mu politička konstelacija i formalno-pravne regule dopuštale, a sve ostalo je urađeno u okviru dobro osmišljenog bošnjačkog ili, preciznije, projekta SDA, kojim se dovodi u pitanje čak i održivost BiH.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/nije-dobro-za-bih-da-drugi-narod-hrvatima-bira-predstavnika-iskrenijeg

Akt neprijateljstva prema Hrvatima

Iako bi neki htjeli sve predstaviti kao „izbor iz inata“, ovo možemo okarakterizirati kao akt neprijateljstva prema Hrvatima i političko nasilje - dodao je Raguž - odnosno pokušaj pretvaranja Federacije BiH, koja je u Washingtonu utemeljena kao hrvatsko-bošnjački entitet, u entitet s bošnjačkom dominacijom.

- Difamacijska kampanja protiv Hrvatske ima za cilj obeshrabriti RH od provođenja njenih ustavnih obveza spram Hrvata u BiH. Usuprot tome, Hrvatska treba dati snažan odgovor! Kao potpisnica Washingtona i Daytona, ona ima obveze u provedbi tih sporazuma, to više jer su prekršeni na štetu Hrvata - zaključio je HDZ-ov zastupnik.