Predsjednik Hrvatskoga sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković danas je zastupnicima najavio intenzivan rad do 15. srpnja, kako bi se raspravilo/donijelo što više zakona koji su na dnevnom redu.

- Idući tjedan nastavljamo već u utorak, a od utorka do petka radit ćemo i idućih tjedana, plan je da svaki dan odradimo po pet-šest točaka. Nekad ćemo, možda, raditi do 16 sati, a nekada do 22 sata.

Ubrzati rad odbora

Pozvao je predsjednike odbora da rasprave zakone iz svoje nadležnosti kako bi Sabor mogao plenarno neometano raditi.

- Neki odbori, bez ikakva razloga, imaju i po 14 neodrađenih točaka. Molim predsjednike da sazovu sjednice i očituju se o točkama.

ZAKON O SUBVENCIONIRANJU STAMBENIH KREDITA

U Saboru se danas raspravlja o Vladinu prijedlogu Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, koji - uz parlamentarnu većinu - podržava i oporba. Prema njemu, država bi četiri godine plaćala pola rate kredita, a rok za subvencioniranje produžio bi se za godinu dana u slučaju da podnositelj zahtjeva u obitelji ima osobu s invaliditetom većim od 50 posto, a za dvije ako u tom razdoblju dobije ili usvoji dijete.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić istaknuo je da se na ovaj se način najbrže i najlakše omogućava mladom čovjeku da riješi stambeno pitanje uz nemali iznos državne potpore.

- Za vrijeme trajanja zakona, država će izdvojiti 160 milijuna kuna.