(VIDEO) Hrvatski sabor u petak je većinom glasova izmijenio Zakon o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti. Najvažnija je promjena to što se pogodnost stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa proširuje i na sve nezaposlene sa završenom srednjom školom (do navršenih 30 godina života).

Prema, kolokvijalno nazivanom, „novom zakonu o stručnom osposobljavanju“, osoba na stručnom osposobljavanju imat će pravo na novčanu pomoć u visini minimalne plaće umanjene za doprinose za obvezna osiguranja, za dane provedene na osposobljavanju i naknadu troška polaganja stručnog ili majstorskog ispita.

Snažan poticaj zapošljavanju

Kako je u Saboru najavio ministar rada i mirovinskog sustava (i član Središnjeg odbora HDZ-a) dr. sc. Tomislav Ćorić, Vlada će već početkom ožujka krenuti s provedbom novih mjera u ukupnom iznosu od 1,5 milijarde kuna, čime će se dati snažan poticaj zapošljavanju nezaposlenih osoba, prije svega mladih i dugotrajno nezaposlenih osoba.

Tim je povodom gost Dnevnika Nove TV bio ministar Ćorić. Izdvajamo njegove ključne poruke:

O MJERAMA ZA MLADE

Našim dolaskom u 11. mjesecu prošle godine krenuli smo u vrlo velik posao. Već u prosincu formirali smo posebnu radnu skupinu - u koju su uključeni predstavnici poslodavaca, sindikata, Hrvatske obrtničke komore i Hrvatske gospodarske komore - koja je analizirala postojeće mjere aktivne politike zapošljavanja. U tom kontekstu učinili smo sve da one postanu što je moguće prohodnije, što je moguće fleksibilnije te da budu, najvažnije, dostupne svim mogućim kategorijama. Pojednostavili smo postupak i uveli red - ukinuli smo „šumu mjera“, bilo ih je više od 40 prije nekoliko mjeseci.

Ova verzija zakona bolja je za sve one koji traže posao u ovom trenutku u RH. Posebnu pozornost smo posvetili mladim osobama, osobama do 30 godina starosti, budući da su one najviše zastupljene među nezaposlenima.

O POVEĆANJU PLAĆA & SOCIJALNOM DIJALOGU

Ne vidimo razloga zašto bi naši socijalni partneri bili nezadovoljni. Ova Vlada i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava u više su navrata pokazali da poštuju socijalni dijalog. Ne samo to, nego i da brinemo za prava druge strane. Ako smijem spomenuti - od 1. siječnja minimalna plaća u RH povećana je za pet postotnih bodova, s 3120 na 3270 kuna. Također, od 1. siječnja plaće državnih i javnih službenika povećane su za 2 postotna boda.

O ZAUSTAVLJANJU ISELJAVANJA MLADIH

Mjere aktivne politike zapošljavanja treba promatrati i u kontekstu trenda iseljavanja mladih te loše demografske slike Hrvatske. Kroz mjere činimo sve upravo da mladi ljudi pronađu perspektivu u RH kroz jedan od programa koji nudimo. Dapače, iz više resora krećemo istodobno u akcije koje bi trebale zaustaviti trend iseljavanja. Demografska politika i pronatalitetne mjere u resoru ministrice Murganić jedan su segment, mjere aktivne politike zapošljavanja su drugi, subvencioniranje kredita mladih osoba kod kupnje prve nekretnine su treći itd. Dakle, pred sobom imamo čitav niz poteza koji bi trebao - naravno, uz poboljšanje ekonomske aktivnosti, koje očekujemo i prema procjeni Europske - zaustaviti trend i kreirati povoljne uvjete za ostanak mladih ljudi. Siguran sam da će se prvi rezultati ovih naših mjera osjetiti na pokazateljima već krajem 2017. godine.

O PRILAGODBI TRŽIŠTU RADA

Neusklađenost tržišta rada s obrazovanjem je problem s kojim muku mučimo godinama. U ovom trenutku mi na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje imamo 244  tisuće osoba, a s druge strane na istom tom zavodu imamo oglašenih više od 20.000 slobodnih radnih mjesta. Poslodavci u pravilu se žale na nekonkurentnost radne snage, izostanak točno određenih kvalifikacija, kao i na činjenicom da je u pojedinim sektorima, posebice onom građevinskom, radna snaga napustila Hrvatsku. Prije cjelovite reforme obrazovanja, ono što mi možemo učiniti i što činimo jest kroz mjere politike zapošljavanja sve naše aktivnosti usmjeriti na sustave dokvalifikacije i prekvalifikacije, čime ćemo dio radne snage sa  Zavoda za zapošljavanje učiniti kompatibilnima s potrebama poslodavaca.