Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru Branko Bačić poručio je da je rasprava o Konvenciji Vijeća Europe na Predsjedništvu HDZ-a pokazala da smo demokratska stranka:

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-predsjednistvo-hdz-uvjerljivom-vecinom-podrzalo-ratifikaciju-konvencije

- Bio je to još jedan korak naprijed u demokratskoj profilaciji stranke. U dobrodošloj raspravi pokazalo se da dio vodstva HDZ-a, onaj znatno manji, ima drukčiji stav, ali i da je naša stranka sposobna nositi se s različitim mišljenjima te krenuti u daljnju proceduru onako kako je Predsjedništvo to sinoć odlučilo. A odlučili smo da Vlada sutra donese prijedlog Zakona o ratifikaciji, uz jasnu interpretativnu izjavu koja otvara mogućnost da Konvenciju prihvate i oni koji još uvijek dvoje o njenoj biti, a to je zaštita žena od nasilja. To ćemo dodatno raspraviti na sjednici Kluba zastupnika HDZ-a i pokušati definirati jedinstveni stav.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/brkic-ne-brinite-se-saborska-vecina-j...

Dogovor na Klubu zastupnika

Bude li onih koji će ustrajavati na tome da ne podrže ratifikaciju ili da ostanu suzdržani, Bačić je na novinarski upit ponovio da će se na Klubu dogovoriti kako će se zastupnici HDZ-a ponašati tijekom saborske rasprave i tijekom glasovanja:

- Ne bojte se za HDZ! Prejaki smo, ne bojimo se ishoda glasovanja. HDZ je u svim svojim dokumentima i sa svim svojim predsjednicima, od Ive Sanadera preko Jadranke Kosor do Tomislava Karamarka, uvijek podržavao ratifikaciju. Za razliku od SDP-a koji mijenja mišljenja na dnevnoj bazi, od prvog smo dana rekli da ćemo podržati Konvenciju.

Tko je nedosljedniji - SDP ili Most?

Osvrnuo se i na oporbeno obrazloženje „inicijative“ za opozivom potpredsjednice Vlade dr. sc. Martine Dalić:

- Dokument je bizaran i neozbiljan. Do te mjere je bizaran da Most, koji je sve inicirao, u njemu potpredsjednici zamjera to što se zalaže za Termoelektranu Peruća, premda su sami u Saboru glasovali za taj projekt kao sastavni dio Strategije prostornog uređenja RH! A tu je istu termoelektranu kao strateški projekt predložio upravo njihov ondašnji ministar Slaven Dobrović!

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/parlamentarna-vecina-bit-ce-jedinstveno-protiv-opoziva-potpredsjednice-dalic