(VIDEO) Uoči sastanka Europskog vijeća, a nakon summita Europske pučke stranke (EPP), predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković iz Bruxellesa je poručio da od Hrvatske nema većeg zagovaratelja europskog puta Bosne i Hercegovine.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/u-bruxellesu-sastanci-na-vrhu-europske-pucke-stranke-i-europskog-vijeca

Potpora europskom putu BiH

Dodao je da će Hrvatska i dalje nastojati na svaki način pomagati europski put BiH te podupirati europske reforme.

- Nema toga što Hrvatska neće napraviti, bilo s razine Vlade, diplomacije ili zastupnika u Europskom parlamentu. Jako ćete se dobro sjetiti tko su bili glavni zagovaratelji BiH kada je trebalo podnijeti zahtjev za članstvo u Europskoj uniji.

Ni zdravo, ni dobro, ni  normalno

Naglasio je da je razgovarao s akterima sporazuma u Daytonu i da nikome od njih nije palo na pamet ni u teoriji da bi jedan narod mogao drugom birati političke predstavnike.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/dok-sam-ja-predsjednik-vlade-hrvatska-nece-odustati-od-zastite-interesa-naseg

- Naš je stav principijelan. Za zdravo funkcioniranje BiH, njenih institucija, za ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda - a osobito hrvatskog koji je najmalobrojniji - nije dobro da imamo tu situaciju. Ako su Hrvati u BiH većinski nezadovoljni takvim scenarijem, onda to ne može biti dobro! Na radnoj večeri Europskog vijeća govorit ću da EU mora pomoći strankama i institucijama u BiH kako bi se provela presuda Ustavnog suda i promijenio Izborni zakon. Ovako se može ići u nedogled, ovdje će biti sve više nezadovoljstva, a tamo će se netko praviti nevješt da je to normalno. A nije!

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/ako-treba-tisuce-puta-cemo-upozoriti-na-neravnopravnost-hrvata-u-bih

Kako je dogovoreno - ili će se natječaj za F-16 poništiti

Što se tiče kupnje izraelskih borbenih zrakoplova F-16, predsjednik Plenković ponovio je da je hrvatska strana u potpunosti mirna.

- Prije donošenja konačne odluke, poslali smo posebno izaslanstvo u Izrael i SAD. Kao odgovoran predsjednik Vlade, želio sam biti potpuno siguran da nema nikakvih zapreka. Prema onom što je tada prezentirano i meni i ostalim članovima Vlade, nijedan element u tom trenutku nije bio sporan. Da smo mogli prepoznati da postoji problem, sigurno bismo još radili na dodatnim jamstvima. Stav je vrlo jasan - kupit ćemo ono što je radna skupina koja je obradila ponude i predložila Vladi.

Napomenuo je da ne dolaze u obzir bilo kakve modifikacije koje bi dovele do toga da odabrani proizvod bude drukčiji, cjenovno različit.

- Nema dileme - ili onako kako jest, ili će se natječaj poništiti. Ono što je odlučeno, mora se poštovati!

Krstičevića cijene i vojnici i građani

Predsjednik Plenković izrazio je čuđenje pitanjem ima li ministar obrane Damir Krstičević njegovo povjerenje zbog zastoja u nabavi borbenih zrakoplova:

- Uložio je cijelog sebe u reformu obrambenog sustava, u poboljšanje svih mogućih aspekata Hrvatske vojske, od povratka u Vukovar ili Varaždin do ulaganja u opremu i materijalni status. Prema tome, on iza sebe ima stečevinu, tu nema dileme. On je ministar obrane kojeg hrvatski vojnici jako cijene, cijene ga i hrvatski birači.