Snaga ZA bolje sutra

Na izborima 25. svibnja 2014. odlučujemo tko će nas predstavljati u Europskom parlamentu. O našem glasu ovisi kakav će biti hrvatski glas u Europi.

Mi smo za jaku Europu, ali prije svega za jaku Hrvatsku. Hrvatska može ponovno raditi, rasti i razvijati se. Napredak uvjetuju strukturne promjene koje sada nedostaju.

Zauzimamo se za pet ključnih mjera:

  1. Razvoj gospodarstva i svih hrvatskih krajeva uspješnim korištenjem EU fondova te promicanje solidarnosti u Europi;
  2. Aktivnu europsku politiku zapošljavanja, osobito mladih, te zaštitu obitelji;
  3. Potporu poljoprivredi i ribarstvu kao strateškim granama hrvatskog i europskog gospodarstva;
  4. Infrastrukturno povezivanje Hrvatske i zaštitu okoliša;
  5. Promicanje hrvatske kulture i jezika, očuvanje hrvatskog identiteta kao temelja za razvoj. 

Cijeli program koalicije Hrvatske demokratske zajednice, Hrvatske seljačke stranke, Hrvatske stranke prava „Dr. Ante Starčević“, Bloka umirovljenici zajedno, Hrvatske demokršćanske stranke i Zagorske demokratske stranke za izbore za članice i članove Europskog parlamenta možete pročitati OVDJE.

HDZ-ov cilj na europskim izborima također je pobjeda bivšega luksemburškog premijera Jean-Claudea Junckera, EPP-ova kandidata za predsjednika Europske komisije.

Pridružene datoteke: 
PrivitakVeličina
izborni_program_2014.pdf173.86 KB
Andrej Plenković

nositelj liste

Rođen 8. travnja 1970. u Zagrebu. Magistar znanosti, pravnik.

Svoje političko i diplomatsko znanje te europsko iskustvo stavit ću u službu zastupanja interesa hrvatskih građana u Europskom parlamentu. Kao zastupnik zalagat ću se za razvijenu i konkurentnu Hrvatsku koja koristi sve mogućnosti članstva u Europskoj uniji te osigurava punu društvenu koheziju. Vjerodostojno za europsku Hrvatsku!

Dubravka Šuica

2. mjesto na listi

 Rođena 20. svibnja 1957. u Dubrovniku. Profesorica engleskog i njemačkog jezika. 

Naš smo patriotizam devedesetih pokazali stvaranjem samostalne hrvatske države. Nakon toga smo se izborili za članstvo u NATO-u i EU, a sada je pred nama faza gospodarskog oporavka. Stoga ću se nastaviti zalagati za blagostanje svakog hrvatskog građanina, za zajedničke europske vrijednosti i za Europu bez podjela na bogate i siromašne, sjever i jug.

Ivana Maletić

3. mjesto

Rođena 12. listopada 1973. u Šibeniku. Magistra ekonomskih znanosti s dugogodišnjim iskustvom na području javnih financija. U EP-u članica Odbora za ekonomsku i monetarnu politiku, vodeća HDZ-ova ekspertica za EU fondove. Tijekom svoga briselskog mandata obišla sve naše županije i ukazala im na mogućnosti korištenja europskih sredstava.

Gospodarski rast i razvoj, mali i srednji poduzetnici i poljoprivrednici, mladi, europski fondovi, razvojni projekti i investicije, reforme, socijalna prava... To su teme kojima sam se bavila u Europskom parlamentu. Zalagat ću se za uspješnu budućnost Hrvatske, ostanak mladih u Domovini i kvalitetan život naših građana.

Davor Ivo Stier

4 . mjesto

Rođen 16. siječnja 1972. u Buenos Airesu. Na katoličkom sveučilištu u Argentini diplomirao političke znanosti i međunarodne odnose. U diplomaciji već više od petnaest godina. Od 1998. do 2002. u Veleposlanstvu RH u SAD-u, a od 2003. do 2008. u Stalnoj misiji pri NATO-u. Sudjelovao u pregovorima o punopravnom članstvu RH u NATO-u i EU. Od 2010. do 2014. međunarodni tajnik i član Predsjedništva HDZ-a. Bivši saborski zastupnik te dosadašnji europarlamentarac.

Dignitet. Solidarnost. Razvoj. Zalažem se za EU koja će poštivati naš identitet i dostojanstvo te razvijati solidarnost na temelju kršćanskih vrijednosti na kojima su izgrađene Hrvatska i Europa. Prioritet u novom sazivu je povratak proizvodnje i stvaranje novih radnih mjesta u Hrvatskoj. Novo zakonodavstvo i sredstva EU moraju biti u funkciji stvaranja uvjeta poslovanja i kreditiranja malih i srednjih poduzeća.

Ivica Tolić

7. mjesto

Rođen 1. rujna 1968. u Imotskom. Magistar ekonomije i dragovoljac Domovinskog rata (od 1991. do 1996.), zapovijedao od razine gardijske bojne do Južnog bojišta. Nakon rata zapovjednik Vojno-pomorskog sektora i Flote te načelnik Stožera Hrvatske ratne mornarice. Završio najviše vojne škole uključujući NATO Defence College u Rimu. Čin: komodor u mirovini. Dopredsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih brigada i dužnosnik HDZ-ova Odbora za nacionalnu sigurnost, obranu i unutarnje poslove.

Kao zastupnik u EU parlamentu želim biti vjerodostojan glas hrvatskih branitelja i svih koji Hrvatsku vide kao modernu, europsku i prosperitetnu državu. Želim zastupati i braniti potrebu dobro uravnoteženog odnosa između, s jedne strane, zajedničke europske prespektive i, s druge, zaštite hrvatskih nacionalnih interesa, hrvatskih kulturnih, civilizacijskih i povijesnih vrednota.

Željana Zovko

9. mjesto

Rođena 25. ožujka 1970. u Mostaru. Profesorica francuskog jezika, diplomirala u Londonu. Savjetnica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i međunarodna tajnica HDZ-a BiH. Bivša veleposlanica BiH u Španjolskoj, Francuskoj i Italiji.

Kao EU zastupnica zalagat ću se za rješavanje ustavno-pravnog položaja hrvatskog naroda u BiH i za njegovu stvarnu ravnopravnost. Rješavanjem hrvatskog pitanja osigurava se opstanak hrvatskog političkog, gospodarskog i kulturnog utjecaja u BiH te promovira stabilnost EU na granici s BiH.

Ivan Sablić

10. mjesto

Rođen 21. kolovoza 1972. u Sinju. Diplomirani inženjer pomorsko-ribarske tehnologije (marikulture). Suosnivač Mladeži HDZ-a u Sinju, nakon odlaska u inozemstvo (Frankfurt) član Koordinacije HDZ-a za srednju Njemačku. Vice-konzul u Generalnom konzulatu u Stuttgartu na poslovima savjetnika za gospodarstvo. Jedini kandidat iz hrvatskog iseljeništva na svim listama.

Zalagat ću se za očuvanje naše kulturne i nacionalne raznolikosti. Za ujednačen razvoj gospodarstva i društva, posebno za angažiranje intelektualnih i stručnih potencijala hrvatskog iseljeništva u izgradnji gospodarski snažne, europske Hrvatske. Hrvatska demokratska zajednica prepoznala je snagu iseljene Hrvatske!