U prigodi božićnih blagdana, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković te potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić upriličili su svečano primanje za predstavnike Diplomatskoga zbora koji su akreditirani u Republici Hrvatskoj.

U obraćanju uzvanicima - među kojima su bili i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Hrvatskoga sabora (i glavni tajnik HDZ-a) Gordan Jandroković, ministri, predstavnici političkog i društvenog života u Hrvatskoj te crkveni velikodostojnici - predsjednik Plenković izrazio je zadovoljstvo što članovi Diplomatskoga zbora prate aktivnosti Vlade, njenu unutarnju politiku, gospodarski razvoj i stremljenja da hrvatski ljudi žive bolje.

Četiri ključne poruke u mandatu

Podsjetio je da je prije godinu dana, nakon preuzimanja premijerske dužnosti, govorio o četiri bitne poruke u svom mandatu, koje smatra ključnima za Hrvatsku. 

- Jedna je, naravno, politička stabilnost institucija, jer je ona preduvjet gospodarskog rasta i razvoja, jačanja pravne države te, u konačnici, društvene solidarnosti i pravednosti - kazao je Plenković naglasivši da mu je drago što su na ovoj svečanosti i predstavnici krovnih sindikalnih organizacija.

Zastupati nacionalne interese

Naglasio je da će njegova Vlada, svjesna procesa i globalizacije i europske integracije, i dalje čvrsto zastupati hrvatske nacionalne interese, poštujući pritom načela međunarodnog prava, razvijanje dobrih odnosa sa svim zemljama diljem svijeta i rješavanje otvorenih pitanja sa susjednim zemljama

Istaknuo je da je 2017. bila izazovnija no što je to itko mogao planirati ne samo zbog provedbe planiranih mjera iz programa Vlade, nego i zato što se Vlada morala suočiti s nizom teških, naslijeđenih pitanja, pa čak i kriznim upravljanjem.

Pozitivni trendovi

Predsjednik Plenković zadovoljan je što je angažmanom na temelju Zakona o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskoga značaja Vlada uspjela spriječiti ozbiljnu gospodarsku krizu u zemlji i njen domino-efekt na hrvatske gospodarske subjekte i financijski sustav.

- Naš potez omogućio je nikad uspješniju turističku sezonu te nastavak dobrih makroekonomskih trendova - poput smanjivanja proračunskog manjka, stope nezaposlenosti i javnog duga.

Tri važna cilja

Ulazak u Schengen, članstvo u OECD-u i približavanje kriterijima koji su potrebni za preuzimanje eura kao valute - Plenković je istaknuo kao tri Vladina cilja u ovom mandatu.

- Tijesnom suradnjom s predsjednicom RH, Hrvatskim saborom, našom diplomacijom i svim ostalim akterima, siguran sam da ćemo ispuniti te ciljeve, koji će pridonijeti onome što nam je najvažnije - a to je kvalitetniji život svih naših građana. Želimo isto tako graditi tolerantno, uključivo društvo, u kojem se poštuju ljudska prava i sloboda medija, pravo govora, pravo na kritiku, u kojem su manjine zaštićene i integrirane u hrvatsko društvo. To mi je osobito važno, jer sam siguran da na kraju trećeg desetljeća samostalnosti naše društvo zaslužuje te visoke vrijednosti i da ono bude uređeno što bolje i da se ovdje svi dobro osjećaju - zaključio je govor predsjednik Plenković, poželjevši svima sretne blagdane.