(VIDEO) U Banskim dvorima održana je 72. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u uvodnom se dijelu, među ostalim, osvrnuo na posjet slovenskog premijera Mire Cerara, sastanak Europskog vijeća i sjednicu Savjeta za Hrvate izvan RH. 

Dijalog sa Slovenijom

Predsjednik Plenković istaknuo je da je dobro što je predsjednik slovenske Vlade Miro Cerar došao u Zagreb i što su razmotrili niz pitanja u odnosima između Hrvatske i Slovenije. Naglasio je da je Slovenija naša prijateljska, susjedna zemlja s kojom nas puno toga veže.

- Hrvatska javnost zna da je bilo raznih pokušaja da se pitanje granice riješi. I bilateralnim razgovorima i posredovanjem i, u konačnici, arbitražom kada je Hrvatska vodila pregovore o članstvu u EU. U arbitražu smo ušli u dobroj vjeri i angažirali brojne domaće i međunarodne pravne stručnjake te smo svoje argumente uvijek iznosili držeći se dvaju temeljnih načela. Prvo, da bi granica između dvije države trebala slijediti stanje zatečeno 25. lipnja 1991. godine, a drugo, da se slijedi načelo katastarske granice.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/vjerujem-da-cemo-se-pribliziti-konacnom-rjesenju-pitanja-granice-prihvatljivom-za

Pet točaka

Podsjetio je da je Hrvatska 2015. konsenzualnom odlukom Hrvatskog sabora izašla iz arbitražnog procesa jer ga je Slovenija bila kompromitirala. Plenković je istaknuo da se Hrvatska stoga ne osjeća vezanom za arbitražnu presudu.

- U velikoj je mjeri i sami Arbitražni sud slijedio načela koja je zastupala naša strana. Želimo sa Slovenijom riješiti ovo pitanje dijalogom, u europskom duhu, na način da i jedna i druga strana bude zadovoljna. Stoga smo Sloveniji predložili protokol koji bi sadržavao pet točaka: rješenje o kopnenoj granici, granici na moru, režim plovidbe u hrvatskom moru, uspostavljanje mješovitog povjerenstva za identifikaciju granice te, naposljetku, nalaženje načina kako da se dogovor potvrdi u parlamentima obiju država. Mogu reći da smo u samoj supstanci puno bliže nego što se to možda čini.

Bez jednostranih poteza

Dodao je da je Hrvatska otvorena da sva pitanja sa Slovenijom riješi na obostrano zadovoljstvo, a posebno je istaknuo da je važno da ne dođe ni do kakvih incidenata.

- Zato očekujem da se Slovenija suzdrži od bilo kakvih jednostranih poteza, jer Hrvatska to sigurno neće raditi, ali ćemo isto tako znati poštovati ono što je naše i znati to zaštititi. Postoji i dobra volja Europske komisije - koja je posredovala kada se dogovarao arbitražni sporazum - da i dalje pomogne u rješenju bilateralnog spora. I druge članice EU-a imaju neka otvorena pitanja, pa ih u miru i diskretno pravnim putem rješavaju. Pokazali smo konstruktivnost, otvorenost i fleksibilnost te vjerujem da ćemo na tom tragu naći rješenje.

Ulazak u eurozonu

Osvrnuo se i na sjednicu Europskog vijeća i Eurosummit. Naglasio je da je Hrvatska još jednom iskazala jasnu ambiciju za uvođenje eura.

- Sjednica Europskog vijeća bila je posebno zanimljiva. Hrvatska se zajedno s još 24 zemlje priključila najužem krugu koji želi jačanje europske obrane i sigurnosti. Također, važno je da smo prvi put sudjelovali na Eurosummitu inkluzivnog formata. Na njemu su - uz šefove država i vlada Eurozone - sudjelovale i ostale članice EU, a posebno one koje, poput Hrvatske, imaju izraženu ambiciju da u budućnosti postanu dio Eurozone. Na tom sam sastanku kazao da je Vlada RH spremna uputiti u proceduru Zakon o potvrđivanju ugovora o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u ekonomskoj monetarnoj uniji. Potvrda tog obećanja upravo je naša prva točka dnevnog reda, koja je na tragu naše Strategije o uvođenju eura i predstavlja pravnu podlogu za ono što ćemo raditi u godinama koje su pred nama.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/o-pristupanju-pesco-u-zelimo-biti-u-najuzem-krugu-zemalja-koje-jacaju-eu-obranu-i

http://www.hdz.hr/vijest/eu/nakon-summita-epp-ispunit-cemo-sve-potrebne-kriterije-za-ulazak-u-schengen-i-eurozonu

Briga za Hrvate izvan RH

Plenković je govorio i o temama o kojima se raspravljalo na sjednici Savjeta za Hrvate izvan RH, a jedna od njih je poboljšanje sudjelovanja naših sunarodnjaka u inozemstvu u demokratskim izbornim procesima.

- Trebamo razmotriti na koji način osigurati da Hrvati izvan RH bolje participiraju u političkom životu. Nažalost, od 2010. glasovanje je jedino moguće u sjedištima diplomatskih misija što dovodi brojne naše ljude u diskriminirajući položaj. Moramo pronaći tehnološka rješenja kako bismo osigurali bolju participaciju, što je danas u vremenu suvremenih komunikacija i više nego moguće.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/prioriteti-za-hrvate-izvan-rh-lakse-glasovanje-i-stjecanje-drzavljanstva-te

„Želim život“

Na kraju je zahvalio svima koji su sudjelovali u humanitarnoj akciji „Želim život“.

- U dogovoru s Ministarstvom financija naći ćemo načina da se PDV izuzme za ovu akciju i na taj način Vlada daje još jedan doprinos.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/zelim-zivot-hrvatska-je-jos-jednom-pokazala-veliko-srce