(VIDEO) U Banskim dvorima održana je 73. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u uvodnom se dijelu, među ostalim, osvrnuo na smanjenje duga u zdravstvu, mjere aktivne politike zapošljavanja i odnose sa Slovenijom.

Zahvalio je svim članovima Vlade i njihovim suradnicima na angažmanu u 2017. godini.

- Mislim da smo uz sve okolnosti koje smo imali ove godine postigli solidne rezultate u svim područjima.

Odgovorna fiskalna politika

Naglasio je da je Ministarstvo financija, nakon uspješnog rebalansa proračuna, u posljednjim danima kalendarske godine pronašlo dodatna sredstva koja će se preraspodijeliti za dugove u zdravstvu.

- Radi se o gotovo 200 milijuna kuna, i to 100 milijuna kuna za državne bolnice i 97 milijuna za one županijske. Jedina smo Vlada koja je u istoj godini uspjela više od 1,3 milijarde kuna alocirati za zdravstvo. Vodili smo odgovornu fiskalnu politiku i odlučni smo uloviti se s problemom smanjenja duga u zdravstvu.

Aktivna politika zapošljavanja

- Što se tiče mjera aktivne politike zapošljavanja, koristeći nacionalna sredstva i sredstva Europskog socijalnog fonda dodijelit ćemo 1,6 milijardi kuna za zapošljavanje te tako nastaviti pozitivne trendove koji se odnose na rast zaposlenosti i istodobno smanjenje broja nezaposlenih.

Zaštita Hrvata u Srbiji

Predsjednik Plenković jasno je osudio nedavni napad na Hrvate u Sonti te podsjetio da je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova odmah uložilo prosvjednu notu Republici Srbiji.

- Pozivamo Srbiju da zaštiti svoje građane hrvatske nacionalnosti!

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/neka-srbija-zastiti-svoje-gradane-hrvatske-nacionalnosti

Bez jednostranih poteza

Vezano za odnose sa Slovenijom, predsjednik Plenković ponovno je istaknuo spremnost na konstruktivan dijalog oko rješavanja pitanja granice.

- Želim ponoviti poruku da se sukladno međunarodnom pravu arbitražna presuda - za koju se Slovenija osjeća vezanom - ne može provoditi bez privole obje strane. Prema tome, očekujem da se Slovenija suzdrži jednostranih poteza i da se izbjegnu bilo kakvi mogući incidenti.