(VIDEO) U Banskim dvorima održana je 76. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković u uvodnom se dijelu osvrnuo na gradnju Pelješkog mosta, podizanje kreditnog rejtinga Hrvatske, posjet ministrice Pejčinović Burić Rimu, jučerašnje aktualno prijepodne u Hrvatskom saboru, svoje Godišnje izvješće o sastancima Europskog vijeća...

Suradnja s Italijom

Izaslanstvo Republike Hrvatske, koje predvodi potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, sudjeluje danas u Rimu na sastanku koordinacijskog odbora ministara Republike Hrvatske i Talijanske Republike.

- To je prigoda da nakon nekoliko godina razmotrimo sva važna pitanja u odnosima između Hrvatske i Italije. Očekujem pozitivne rezultate u svim aspektima suradnje.

U Saboru o hrvatskim i europskim temama

Govoreći o jučerašnjem „aktualcu“u Hrvatskom saboru, predsjednik Plenković ocijenio je da su građani koji su pratili raspravu imali prigodu čuti odgovore na najvažnija pitanja.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-vlada-ce-predloziti-zakon-protiv-govora-mrznje-u-javnom-prostoru-zelimo

Također, jučer je u Saboru održana rasprava o Godišnjem izvješću predsjednika Vlade o sastancima Europskoga vijeća.

- Nastavljamo s politikom senzibiliziranja javnosti i zastupnika o krupnim europskim temama i prioritetima, koji su u konačnici i dio hrvatske politike.

U tom je kontekstu najavio da će tijekom veljače Hrvatsku posjetiti dva povjerenika Europske komisije - za energetsku uniju Maroš Šefčovič i za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/2019-ispunit-cemo-uvjete-za-schengen-do-kraja-mandata-iduce-vlade-pristupiti

Kreditni rejting Hrvatske

Posebno važnim istaknuo je to što je rejting agencija Fitch u petak podigla kreditni rejting Hrvatske s „BB“ na „BB+“, uz stabilne izglede. Prvo je to povećanje našega kreditnog rejtinga od 2004. godine!

- Poruka je ohrabrujuća. Vjerujem da će i ostale svjetske rejting agencije na jednak način valorizirati sva Vladina postignuća, a to su prije svega odgovorna politika vođenja javnih financija i financijska konsolidacija, sa suficitom opće države, ali i s kontinuiranim smanjivanjem javnog duga.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/povecanje-kreditnog-rejtinga-jos-jedna-snazna-potvrda-rada-nase-vlade-nastavljamo

Podsjetio je da je u programu Vlade i cilj da se Hrvatska vrati na razinu investicijskog rejtinga. Takvo postignuće imalo bi za posljedicu smanjenje kamata na zaduživanje države na međunarodnim tržištima, što bi se reflektiralo i na kamate za građane u hrvatskim bankama, napomenuo je Plenković.

Pelješki most

Osvrnuo se i na odluku Hrvatskih cesta o odabiru izvođača radova za izgradnju Pelješkog mosta.

- To je jedan od strateških europskih projekata, projekt koji će zasigurno biti najvidljiviji u ovoj financijskoj perspektivi.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/peljeski-most-povezat-ce-dubrovacki-kraj-s-ostatkom-lijepe-nase-te-pridonijeti

Od tri pristigle ponude, odabrana je zajednica ponuditelja kineskih kompanija, a sada prema propisanoj proceduri slijede eventualni žalbeni postupci, odluka o odabiru tvrtke za nadzor radova i, naposljetku, potpisivanje ugovora.

- Važno je da će hrvatske građevinske kompanije biti podizvođači!

Posjet Solinu i Splitu

Govoreći o prošlotjednom posjetu Solinu i Splitu, predsjednik Plenković istaknuo je da je Solin sredina u kojoj nema problema demografskog karaktera. Štoviše, od prošlog popisa stanovništva taj je grad narastao za 5-6 tisuća ljudi. Sa županom i gradonačelnicima, dodao je, razgovarao je ponajprije o prometnoj povezanosti, što je važna tema za razvoj tog dijela Hrvatske.

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-peljeskim-mostom-konacno-cemo-dobiti-cvrstu-cestovnu-poveznicu-juzne-dalmacije-s-ostatkom-hrvatske/23180

https://vlada.gov.hr/vijesti/pronaci-cemo-rjesenje-za-prometne-probleme-koji-opterecuju-splitsko-dalmatinsku-zupaniju/23181

Godina europske kulturne baštine

Osvrnuo se i na posjet ukrajinskog ministra obrane Stepana Poltoraka Hrvatskoj, ocijenivši ga uspješnim i važnim kontaktom za razvijanje kvalitetnih odnosa s Ukrajinom.

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-andrej-plenkovic-s-ministrom-obrane-ukrajine-23193/23193

Ističući da je 2018. godina europske kulturne baštine, najavio je da se danas otvara velika izložba Vlahe Bukovca u Klovićevim dvorima.

Hrvatskim rukometašima na kraju je zaželio uspješan nastavak natjecanja na Europskom rukometnom prvenstvu.