(VIDEO)U Banskim dvorima održana je 77. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnom je redu, između ostalog, bio i prijedlog Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković u uvodnom je dijelu govorio o odobrenju jamstava Uljaniku, Rafineriji nafte u Sisku, rješavanju problema blokiranih hrvatskih građana, rastu našeg gospodarstva, Svjetskome gospodarskom forumu u Davosu…

EK odobrila jamstva Uljaniku

Na samom početku uvodnog dijela, predsjednik Plenković osvrnuo se na situaciju u pulskom brodogradilištu „Uljanik“ te u Rafineriji nafte Sisak.

- Europska komisija je prije dva dana odobrila naša jamstva Uljaniku. Nakon intenzivnog dijaloga s EK, takvu smo odluku i očekivali. Važno jest i to što je danas donesena odluka o isplati plaća radnicima. Bitno je da se nastavi restrukturiranje Uljanika i, u konačnici, pronađe strateški partner kako bi ovo važno hrvatsko brodogradilište imalo održivost, zaposlenost i produktivnost. Na tom će tragu i biti usmjeren naš dijalog s upravom Uljanika. Što se tiče Rafinerije nafte Sisak, ministar dr. sc. Tomislav Ćorić jučer je vrlo jasno u ime Vlade iznio naš stav o nužnosti njenog opstanka. Svim zaposlenicima pogođenima nedavnom odlukom Uprave INA-e bit će ponuđena adekvatna zamjenska radna mjesta.

Dodao je da Vlada nastavlja dijalog o otkupu MOL-ovih dionica u INA-i.

Zaštita prava Hrvata u Srbiji

U Banskim dvorima jučer je predsjednik Plenković održao sastanak s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.

- Slaven Bačić i Tomislav Žigmanov izložili su nam položaj hrvatske manjine u Srbiji uoči sastanka međudržavnog povjerenstva RH i Republike Srbije. Dobili smo cjelovitu informaciju te će predstavnici Središnjega državnog ureda za Hrvatske izvan RH i nadležnih ministarstava nastaviti sve aktivnosti kako bismo potporom projektima, financijskom pomoći i zauzimanjem za provedbu postojećih bilateralnih ugovora zaštitili prava naših sunarodnjaka u Srbiji.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/ocekujemo-da-srbija-ispuni-sve-preuzete-medudrzavne-obveze-spram-hrvatske

Rast hrvatskog gospodarstva

Plenković je naglasio da možemo biti ponosni na hrvatske makroekonomske pokazatelje:

- Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna plaća za studeni je iznosila 6.190 kuna, što je na godišnjoj razini porast od 6,6 posto. To je plod porezne reforme zahvaljujući kojoj mnogi naši sugrađani imaju veće plaće, što se osjetilo i u adventsko vrijeme kada je zabilježena povećana potrošnja. Osim toga, naša je Vlada već dvaput povećala minimalnu plaću za pet posto, zadnji put uz mjere koje nisu dovele do povećanja bruto izdataka za poslodavce.

Nastavak poreznog rasterećenja

Kako je istaknuo Plenković, to su podaci koje je potrebno stavljati u prvi plan.

- Činjenica jest da potrošnja raste 39 mjeseci zaredom. To je jako dobra. Nezaposlenost je rekordno niska, raste stopa zaposlenosti, a u 2018. smo nastavili s poreznim rasterećenjem. Sve će te Vladine mjere hrvatski građani osjetiti.

Novi Ovršni zakon

Ministarstvo pravosuđa priprema novi, cjeloviti Ovršni zakon, najavio je predsjednik Plenković.

- Nažalost, brojni naši sugrađani su i dalje blokirani. Ministar pravosuđa ima jasnu zadaću sve pripremiti kako bismo riješili i taj problem koji opterećuje veliki broj naših sugrađana.

Sjajna turistička sezona

Hrvatski sustav eVisitor dobio je nagradu Svjetske turističke organizacije.

- Ovo je još jedno priznanje za sjajnu turističku sezonu, ovaj put u „digitalnom svijetu“. Pozdravljam i kampanju koju su pokrenuli Fond za zaštitu okoliša te Ministarstvo za zaštitu okoliša i energetike o tome kako učiniti Lijepu Našu još ljepšom. I to je još jedna hvalevrijedna inicijativa - koja će nam pomoći u kvalitetnijem gospodarenju otpadom i zaštiti okoliša.

Sve više zanimanja za Hrvatsku

Zaključno, predsjednik Plenković izdvojio je da će se na Svjetskome gospodarskom forumu u Davosu susresti s mnogim svjetskim državnicima i gospodarstvenicima.

- Imamo interes velikih svjetskim multinacionalnih kompanija za ulaganja u različitim segmentima. Dobro je da ćemo se u Davosu neposredno osvjedočiti o kretanju globalnih trendova u političkom smislu, ali i u gospodarstvu, tehnologiji, novim tržištima...