Proces izvanredne uprave i nagodbe u koncernu Agrokor ide dalje, a Vlada provodi konzultacije kako bi predložila Trgovačkom sudu imenovanje nove izvanredne uprave. Do tada, Ante Ramljak nastavlja svoj posao izvanrednog povjerenika - istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković na konferenciji za medije u Banskim dvorima.

Ostavka me nije iznenadila

Podsjetio je da je zatražio dodatne informacije od izvanrednog povjerenika čim je doznao da su savjetnici za restrukturiranje Agrokora kao podizvođača angažirali tvrtku u kojoj je prije toga radio sami Ramljak:

- Već više puta sam ocijenio da to s etičkog stajališta predstavlja problem i da je ta činjenica neugodna. Nakon što smo pogledali izvješće koje je podnio izvanredni povjerenik, a i s obzirom na moju komunikaciju s njim, ostavka me nije nimalo iznenadila.

Poruka sigurnosti & ohrabrenja

Svim zaposlenicima, vjerovnicima i dobavljačima Agrokora poručio je da procesi izvanredne uprave i nagodbe idu dalje te da Agrokor, sa svim kompanijama u svom sastavu, funkcionira normalno:

- Vlada RH provodi konzultacije kako bi Trgovačkom sudu predložila imenovanje nove izvanredne uprave, a u međuvremenu će Ramljak nastaviti obavljati svoj posao. Nema prekida funkcioniranja ni izvanredne uprave ni kompanije, pa tako ni bilo kakve opasnosti za destabiliziranje cijelog procesa. Ključna je upravo ta poruka sigurnosti i ohrabrenja svim dionicima da se proces nastavlja.

Dobrobit zaposlenika & gospodarstva

Napomenuo je da su zaustavljanje krize u Agrokoru, sprječavanje njenog prelijevanja na čitavo gospodarstvo i spašavanje desetina tisuća radnih mjesta nedvojbeno najvažniji događaj koji je obilježio prvu trećinu mandata njegove Vlade:

- U ovih deset mjeseci ostvaren je temeljni cilj Zakona o procesu izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja, a to su dobrobit zaposlenika i našeg gospodarstva te stabilnost financijskog sustava. U onome prvome izrazito kratkom roku, kada je Ramljak dobio povjerenje i preuzeo odgovornost, ostvareno je novo financiranje i dobiveni su krediti, što je omogućilo Agrokoru da do 15. travnja prošle godine osigura zaposlenicima plaće, da dobavljači nastave isporučivati robu i da se poslovanje stabilizira.

Bez ijedne kune poreznih obveznika

Pritom je upozorio da se danas ispušta iz vida činjenica da je tada izbjegnut gospodarski i financijski tsunami:

- Ostvareni napredak izrazito je dobar jer je omogućio da kompanija funkcionira, i to bez angažiranja sredstava poreznih obveznika. Zbog stabilnosti hrvatskog gospodarstva, Vlada želi da se u predstojećem razdoblju učine svi bitni napori kako bi se proces nagodbe završio. Zbog toga i jest donesen Zakon o procesu izvanredne uprave, zbog toga se Vlada i angažirala s ovoliko puno i političke i radne energije.

Uložen golemi politički kapital

Pri kraju je naglasio da trenutak nije nešto posebno dramatičan:

- Upravo obrnuto, sve naše buduće odluke bit će dobro promišljene i savjesne. Vodit ćemo računa o tome da nova izvanredna uprava bude kompetentna i nastavi proces u koji smo uložili golemi politički kapital. To govorim kao čovjek i političar na kojeg u skoro 48 godina života nije pala ni trunke sjene, ni trunke sumnje, ni trunke mrlje što se tiče etičnosti i poštenja načina na koji radim i na koji sam javno angažiran.

Moramo krenuti naprijed!

Upravo stoga, ovu je situaciju doživio kao pogrešku koja je bacila sjenu na uspješan proces, ali i izazvala komentare brojnih aktera koji žele pridonijeti političkoj i ekonomskoj destabilizaciji - zaključio je predsjednik Plenković:

- Šteta je da se to dogodilo. No moramo krenuti naprijed prema onome što je bitno, a to su hrvatsko gospodarstvo, funkcioniranje Agrokora i postizanje nagodbe.