Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković dao je - nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a u Središnjici naše stranke - izjavu za brojne okupljene novinare.

Izjavu predsjednika Plenkovića - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O ODLUCI PREDSJEDNIŠTVA

Izglasali smo prijedlog da Vlada RH nastavi s procesom donošenja Zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Rasprava je bila temeljita. Odlučili smo glasovati - 19 članova Predsjedništva HDZ-a bilo je ZA, šest protiv, a suzdržanih nije bilo. Temeljem većinske podrške Predsjedništva, Vlada RH će napraviti upravo ono što sam najavio prije nekoliko dana - poslati Konvenciju na ratifikaciju u Hrvatski sabor.

O RATIFIKACIJI KONVENCIJE

Konvencija će biti na sjednici Vlade već u četvrtak, a sutra imamo uži Vladin kabinet te još razgovore s partnerima. Konvenciju Vijeća Europe uputit ćemo Hrvatskom saboru, a međunarodni akti uvijek idu u jednom čitanju, s dva čitanja nikada. Važno mi je da je 19 članova Predsjedništva bilo ZA, da smo podigli standarde demokratske rasprave unutar HDZ-a - svi su mogli iznijeti svoj stav. Podastrli smo argumente, pojasnili kako tko od nas iščitava Konvenciju, što u njoj vidi, što u njoj ne vidi, što u njoj stvarno piše, a što neki misle da bi u njoj moglo pisati. Većina je sasvim jasno podržala prijedlog koji sam stavio na glasovanje.

O STVARNOM SADRŽAJU KONVENCIJE

Bit Konvencije jest zaštita žena od nasilja i nasilja u obitelji. Cijela javna rasprava se vodi o nečemu što je podredno i što neće ni na koji način u pravni poredak Republike Hrvatske nametati obveze koje bi bile u suprotnosti s vrijednostima HDZ-a. Predsjednik sam Vlade koji je na čelu države članice Vijeća Europe, a na čelu sam i stranke koja dosad nikada nije ni u jednom dokumentu imala nijednu crticu protiv Konvencije. Provodim ono što smo zacrtali i u Izbornom programu HDZ-a i prošle godine u planu Vladinih zakonskih aktivnosti. SDP je pak Konvenciju potpisao, podsjećam, 2013. godine. Imali su tri pune godine za njenu ratifikaciju, ali nisu imali političke hrabrosti. Smatramo da je način na koji ovome pristupamo dobar za rješavanje izrazito negativnoga društvenog fenomena. Primjerice, prije dvije ili tri godine 47 posto ukupnog broja ubojstava u Hrvatskoj odnosio se na žene - i to, nažalost, uglavnom od njihovih partnera.

O GLASOVANJU U SABORU

Velika većina naših saborskih zastupnika bit će ZA, kao i večeras članovi Predsjedništva. Za ratifikaciju Konvencije dovoljna je obična većina uz uvjet kvoruma. Dakle, teorijski je dovoljno 39 zastupnika.

O INTERPRETATIVNOJ IZJAVI

Interpretativna izjava bit će dio Zakona o potvrđivanju Konvencije, a objavit ćemo je u četvrtak nakon sjednice Vlade.

O NAJAVLJENIM PROSVJEDIMA

Nisu to prosvjedi protiv HDZ-a, to je slobodno izražavanje mišljenja u demokratskom društvu. Svi u demokratskom društvu mogu izraziti svoj stav. Mi kao Vlada i kao najjača politička stranka u Hrvatskoj - s jasno definiranim vrijednosnim sustavom - predlažemo dokument koji je potvrđen u 17 članica Europske unije i 28 članica Vijeća Europe. Dokument je potpisalo 45 zemalja Vijeća Europe, a radili su ga i hrvatski stručnjaci. Nisam vidio nijedan akt - bilo HDZ-ov, bilo neke institucije u Republici Hrvatskoj - koji bi mu se protivio.