(VIDEO) Ministar pravosuđa i član Središnjeg odbora HDZ-a Dražen Bošnjaković odgovarao je danas na pitanja novinara na temu novog Ovršnog zakona i suradnje s udrugom Blokirani. 

Odgovore na pitanja novinara možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O IZMJENAMA OVRŠNOG ZAKONA

Brinemo o blokiranima i svjesni smo težine problema - 320.000 je blokiranih građana i pravnih subjekata u RH. Prošle godine poduzeli smo dosta snažne mjere izmjenama Ovršnog zakona, nakon čega nitko u procesu ovrhe više ne može završiti na cesti. Hrvatska, naime, snosi troškove smještaja 18 mjeseci, a i njedna nekretnina ne može u ovrsi biti prodana za iznos duga koji je manji od 20.000 kuna. Osim toga, jedina nekretnina, ako je nekome dom, ne može biti prodana u ovrsi. Tim smo izmjenama povećali i neovršivi dio plaće. To su uistinu bile snažne promjene, i na njih namjeravamo osloniti nove mjere.

O NOVOME OVRŠNOM ZAKONU

U okviru Ministarstva pravosuđa formirao sam kompetentnu radnu skupinu koja ima zadaću napraviti novi Ovršni zakon. Jedan od temeljnih ciljeva jest iznjedriti zakon prema kojem će ovrhe biti jeftinije nego što su sada i koja će nuditi učinkovite mehanizme zaštite ovršenicima. U radnu skupinu imenovao sam i člana udruge Blokirani. 

O MJERAMA VLADE RH

Svjesni problema u kojima se ljudi i danas nalaze, Vlada će u proceduru, osim novoga Ovršnog zakona, uputiti i set mjera kako bi se olakšala situacija blokiranima. Vlada će, naime, u ime RH otpisati dio potraživanja prema određenim skupinama građana. Kako bi ohrabrila i ostale vjerovnike, Vlada će za iznos otpisa umanjiti poreznu osnovicu onima koji otpišu neko potraživanje. 

I treća, vrlo snažna mjera jest izmjena Zakona o stečaju potrošača. Uvest ćemo jednostavni stečaj za one građane koji su blokirani duže od tri godine za iznos do 20.000 kuna. Ta bi mjera mogla obuhvatiti oko 100 000 građana. Riječ je o stečajnom postupku koji će u kratkom roku omogućiti da građani, ako imaju imovinu i prihode, riješe dugove koji su pred njima ili da, ako nemaju prihoda i imovine, iziđu iz te situacije u suradnji s povjerenikom koji će im biti dodijeljen.

O POZIVU UDRUZI BLOKIRANI

Pozivam udrugu Blokirani, čijeg sam člana imenovao u radnu skupinu za izradu novoga Ovršnig zakona, da dođu i odazovu se. Svake nedjelje imamo sjednicu radne skupine. Pozivam ih da se uključe, sjednu za stol te da zajedno s ostalim stručnjacima raspravljamo o idejama sa svih aspekata.