Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković sinoć je, na Veliki četvrtak, u društvu obitelji i prijatelja s otoka Hvara te splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana sudjelovao, kao i svake godine, u procesiji „Za križen“. Koja je krenula i iz mjesta Svirča, otkud je premijerov otac.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/u-procesiji-za-krizen-na-hvaru-moramo-naci-novu-snagu-i-vjeru-za-vrijeme-koje-je-pred

- Procesija „Za križen“ petstoljetna je hvarska tradicija, znamen privrženosti katoličkoj vjeri, koja je svoje mjesto zaslužila i u nematerijalnoj baštini UNESCO-a 2009. godine. Lijepo je biti ovdje s dijelom svoje obitelji, prijateljima i mještanima te se posvetiti promišljanjima uoči Uskrsa, najvećega kršćanskog blagdana - izjavio je Plenković.

Izraz vjerskog, nacionalnog i kulturnog identiteta

Procesija „Za križen“ jedinstveni je obred osobite pobožnosti te izraz vjerskog, nacionalnog i kulturnog identiteta stanovnika središnjeg dijela otoka Hvara koji se u neprekinutom nizu odvija pet stoljeća. U noći s Velikog četvrtka na Veliki petak procesija povezuje 6 mjesta s tog otoka: Jelsu, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrbosku. Istodobno iz šest župskih crkava (u 22 sata) započnu ophodi na čelu s križonošom u znak molbe ili zahvalnosti, kao vlastiti ili obiteljski zavjet. Križonošu slijede izabrana pratnja u bratimskim tunikama te mnoštvo vjernika i hodočasnika. Zaustavljaju se u crkvama i kapelicama ostalih mjesta gdje ih dočekuju svećenici kako bi se pred jutro vratili u svoju župsku crkvu.

Procesija je iznimna i po naglašenom pasionskom sadržaju, a pripremaju je i provode bratovštine, odnosno zajednice hvarskih vjernika. Okosnica procesije je Gospin plač, osmerački pasionski tekst iz 15. stoljeća koji u formi glazbenog dijaloga pjevaju izabrani pjevači - kantaduri.

Photo: Ivo Čagalj (Pixsell)