U dvorani Ambasador Gastro Globusa u Zagrebu održan je Izborni sabor Zajednice poduzetnika i obrtnika Hrvatske demokratske zajednice. Glasovima izaslanica i izaslanika za novog predsjednika ove naše stranačke zajednice izabran je Domagoj Ivan Milošević. Osim predsjednika, izaslanici su izabrali i potpredsjednike ZPO-a te članove Središnjeg odbora.

Izborni sabor Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a otvorio je glavni tajnik HDZ-a (i predsjednik Hrvatskog sabora) Gordan Jandroković, a pozdravnim se govorom izaslanicima i brojnim gostima obratio i predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković (o čemu ćemo objaviti zaseban članak - op. ur.).

Doprinos razvoju hrvatskog gospodarstva

Zajednica poduzetnika i obrtnika HDZ-a zasebni je oblik organiziranja unutar Hrvatske demokratske zajednice. Zajednica okuplja poduzetnike i obrtnike koji žele pridonositi razvoju hrvatskog gospodarstva, gospodarskom rastu, razvoju novih tehnologija, novih proizvoda i usluga te sudjelovati u povećanju učinkovitosti ukupnoga hrvatskog gospodarstva.

Zajednica se zauzima za interese slobodnog poduzetništva, slobodnu tržišnu utakmicu, stvaranje povoljne poduzetničke klime, podizanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i stabilnost hrvatskoga gospodarskog sustava u cijelosti. Članovi Zajednice mogu postati i izvanstranačke osobe, poduzetnici i obrtnici koji se priklanjaju politici HDZ-a i prihvaćaju naša temeljna načela i program.

MILOŠEVIĆ: Zajednički cilj - smanjivanje jaza između privatnog i javnog sektora!

Uoči glasovanja, prisutnima se obratio kandidat za predsjednika ZPO-a - naš saborski zastupnik Domagoj Ivan Milošević. Predstavio je Izbornom saboru svoj program.

Kako je odmah na početku naglasio, ključni razlog za njegov ulazak u politiku prije sedam godina, nakon dvadeset godina poduzetništva, bilo je uvjerenje da hrvatskoj državnoj politici nedostaje ljudi iz privatnog odnosno realnog sektora.

- Moj ključni motiv bio je i ostao - doprinos promjenama u Hrvatskoj. Učiniti je ugodnijom za poslovanje i privlačnijom za ulaganje. Učiniti je konkurentnijom i gospodarski naprednijom na korist svih naših građana. Taj izazov mi daje energiju sve ove godine, taj izazov je i jedan od ključnih izazova pred današnjom Vladom.

Obrazovanje sukladno potrebama tržišta rada

Trebaju nam strukturne i dubinske reforme sukladne potrebama naših građana i poduzetnika, dodao je.

- Treba nam obrazovanje sukladno potrebama tržišta rada. I promjene sustava koji mora postati učinkoviti servis i podrška razvoju i zapošljavanju, pratiti nove trendove i podupirati inovacije. Predsjedniče Vlade, Zajednica poduzetnika i obrtnika HDZ-a bit će iskrena podrška reformama vaše Vlade i pomoć kao, uvjeren sam, i ostale hrvatske poduzetničke i obrtničke udruge i komore. Naš zajednički cilj mora biti smanjivanje jaza između privatnog i javnog sektora.

Suradnja javnog i privatnog sektora

Istaknuo je da ne postoji uspješno društvo i gospodarstvo a da ne počiva na suradnji javnog i privatnog sektora.

- Bez opstanka i napretka poduzetnika i obrtnika nema novog zapošljavanja i većih plaća. Bez napretka poduzetnika i obrtnika nema održivog povećavanja socijalnih prava i mirovina. Bez napretka poduzetnika nema zaustavljanja odlaska mladih te povratka u Domovinu.

Podrška poslovanju

Potom je naveo ciljeve Zajednice poduzetnika i obrtnika Hrvatske demokratske zajednice:

- Prvi cilj - poboljšanje položaja poduzetnika i obrtnika. Drugi - podrška našim članovima u poslovanju u Hrvatskoj i inozemstvu, a posebno podrška bit ćemo srednjim i malim poduzetnicima i obrtnicima A oni - kao što znate - zapošljavaju više od dvije trećine svih zaposlenih u Hrvatskoj. Također ću naglasiti da 90 posto novih radnih mjesta stvaraju upravo mikro i mali poduzetnici! Treći cilj - povećanje ugleda poduzetnika i obrtnika u društvu.

Mali i srednji poduzetnici

Zaključno, naglasio je još nekoliko poruka:

- Što prije pokrenemo strukturne reforme, prije ćemo zauzeti bolja mjesta na svim europskim i svjetskim ljestvicama, ali i, puno važnije, naši će građani imati bolji standard  i sigurniju budućnost! Bez privatnog sektora, posebno srednjih i malih poduzetnika i obrtnika, nema ubrzanja gospodarskog rasta i zapošljavanja, a bez iskrene podrške svih razina administracije i cjelokupnog javnog sektora, teško je očekivati snažan napredak.

Osnaživanja utjecaja poduzetnika

Ova zajednica želi - zaključio je Milošević - okupljati stranačke i nestranačke poduzetnike i obrtnike te slične udruge s ciljem osnaživanja utjecaja poduzetnika i obrtnika na državne politike, ubrzavanja i olakšavanja provođenja strukturnih reformi te osvješćivanja značaja i doprinosa poduzetništva društvu.

JANDROKOVIĆ: Poduzetnici i obrtnici - primjer kako pridonijeti razvoju društva!

Investicije i zapošljavanje

Glavni tajnik HDZ-a Jandroković istaknuo je da svaka Vlada i svaka politika kao svoje glavne ciljeve i prioritete ima jačanje gospodarstva, snaženje pozitivne gospodarske klime, investicija i zapošljavanja.

- Vi koji dolazite iz poduzetništva i obrtništva upravo svojim djelovanjem dajete primjer kako treba raditi, kako treba stvarati novu vrijednost. Vi ste oni koji možete ponuditi primjer kako se vlastitim radom, znanjem i sposobnošću može pridonositi razvoju društva.

Jačanje poslovne klime

HDZ je - naglasio je - stranka desnog centra i prirodno je, kao i našim sestrinskim strankama unutar EPP-a, da smo upravo mi nositelji duha poduzetništva i obrtništva.

- Naši članovi u velikom broju dolaze iz redova malih i srednjih poduzetnika i obrtnika. Vjerujem da će i današnji Izborni sabor biti dodatni poticaj jačanju pozitivne klime za poduzetništvo, obrtništvo i sve ono što državu vodi naprijed.

HEITZ, DERANJA & RANOGAJEC

Valja istaknuti da su na Izbornom saboru zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a prigodne govore održali i izvršni direktor SME (small & medium entrepreneurs) Europske pučke stranke Horst Heitz, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec.