Predsjednik HDZ-a Vlade RH Andrej Plenković izjavio je u Zagrebu, odgovarajući na pitanja novinara na Izbornom saboru Akademske zajednice HDZ-a „Ante Starčević“, da dolazak srbijanskog ministra Aleksandra Vulina u nedjelju na područje Jasenovca ne bi bilo dobro zbog njegovih ranijih neprihvatljivih izjava.

- Očekujemo da svatko tko dolazi u Hrvatsku poštuje hrvatsku državu, a Vulin je znao prilikom svojih boravaka imati neprimjerene i uvredljive izjave. Nismo sigurni da je njegov dolazak najbolje rješenje - rekao je Plenković.

Osuda ustaških zločina & svih totalitarnih režima

Poručio je da želi da se sutra na službenoj državnoj komemoraciji u Jasenovcu izrazi poštovanje žrtvama ustaškog logora:

- To ću napraviti kao i prošle godine, to će učiniti i predsjednik Hrvatskog sabora, to je jučer učinila i predsjednica Republike. I tu nema nikakvih dvojbi o čvrstim i jednoznačnim stavovima hrvatske države i njenih institucija. Vodim politiku jasnog određivanja prema svim totalitarnim režimima, pri čemu nema nikakvih dilema o osudi ustaških zločina u Jasenovcu.

„Poruka na pogrešnu adresu“

Na pitanje o odvojenim komemoracijama koje su i ove godine organizirali Srpsko narodno vijeće, Savez antifašističkih boraca i židovske udruge, odgovorio je da su svi pozvani na službenu komemoraciju, da je s njima Vlada vodila dijalog, ali i da oni „šalju poruku na pogrešnu adresu“:

- Situacija nikako nije ista ove godine u odnosu na onu prošlu i u odnosu na naslijeđene, pa čak i podmetnute probleme.

Čvrsto uz odluku o prekidu posjeta Srbiji

Za primitivni pak ispad Vojislava Šešelja ocijenio je da su osude službenog Beograda, kako dani prolaze, ipak jasnije nego one prve - što je dobro:

- Čin toga osuđenoga ratnog zločinca, koji je oskvrnuo simbol hrvatske države i vrijeđao naše saborsko izaslanstvo, zahtijevao je trenutačnu odluku predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i članova izaslanstva da se vrate u Zagreb, posebno nakon što je Hrvatska, ne tako davno, kao dobar domaćin prihvatila i primila Aleksandra Vučića na poziv predsjednice Republike.

Agresivna politika prema Hrvatskoj i BiH

Upitan inzistira li Hrvatska na provođenju srbijanskih zakona prema kojima osuđeni ratni zločinac ne može više sjediti u Narodnoj skupštini, napomenuo je da su to stvari koje Srbija sama mora riješiti:

- Srbija ima neka prethodna pitanja koja mora riješiti: katarzu u odnosu na Miloševićev režim i agresivnu politiku prema Hrvatskoj i BiH mora riješiti sama sa sobom. Važno je da vlast u Srbiji jasno osudi ono što se sada radi i događa.