Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je danas u Spomen-području Jasenovac na komemoraciji u znak sjećanja na sve žrtve Jasenovca te zatočenike koji su, njih stotinjak od oko 600, 22. travnja 1945. preživjeli proboj iz toga ustaškog logora.

Sudionici su do spomenika „Kameni cvijet“ došli u koloni sjećanja od Memorijalnog muzeja, a skup je završio polaganjem vijenaca i molitvom za žrtve.

Osuda ustaških zločina i totalitarnih režima

Tijekom komemoracije, organizirane pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, nisu držani govori, a predsjednik Plenković je nakon službenog programa dao izjavu za novinare:

- Došli smo još jednom izraziti najdublji pijetet žrtvama ustaškog logora Jasenovac i njihovim obiteljima te snažno osuditi zločinački režim u kojem su stradali Židovi, Romi, Srbi, antifašisti... Vlada RH jasno osuđuje ustaške zločine i - promičući kulturu pomirbe - svojim se djelovanjem čvrsto odredila prema totalitarnim režimima.

„To nije dobro za društvo“

Komentirao je na upit novinara činjenicu da su i ove godine u Jasenovcu bile tri kolone u tri različita dana:

- Pokušat ćemo sve učiniti da više ne bude odvojenih komemoracija, to nije dobro za društvo. Kao Vlada smo napravili jasne iskorake, vodimo dijalog sa SNV-om i antifašistima, s naše strane radimo sve da se podjele premoste. Želimo da u Jasenovcu bude jedna komemoracija - to žrtve zaslužuju!

O potezu predsjednice RH

Na pitanje je li predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je u Jasenovcu bila u petak, pridonijela tim podjelama, Plenković je kratko odgovorio: "Ona sama može protumačiti svoje poteze".

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/odlicno-je-da-se-predsjednica-bavi-s-bitnom-temom-kao-sto-je-demografija-zajedno