(VIDEO) Na XVIII. Općem (izvještajnom) saboru Hrvatske demokratske zajednice - koji se održava u dvorani Košarkaškog centra „Dražen Petrović“-  glavni tajnik HDZ-a (i predsjednik Hrvatskog sabora) Gordan Jandroković podnio je organizacijsko-poslovno izvješće. U „Ciboni“ je danas oko pet tisuća ljudi - oko dvije tisuće izaslanica i izaslanika je s pravom glasa.

Govor glavnog tajnika Gordana Jandrokovića možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O zadnje dvije godine

XVII. Opći sabor HDZ-a održan je prije dvije godine. Razdoblje između prošlog i današnjeg Sabora obilježio je čitav niz burnih političkih i stranačkih događaja. Nakon manje od mjesec dana od održavanja XVII. Općeg sabora Vlada gubi povjerenje parlamentarne većine i nakon toga, tadašnji predsjednik stranke Tomislav Karamarko, 21. lipnja podnosi ostavku. Uslijedili su unutarstranački izbori, na kojima je 17. srpnja za predsjednika stranke izabran Andrej Plenković, a 25. srpnja meni je pripala čast postati glavnim tajnikom.

Parlamentarni izbori, na kojima je HDZ pobijedio i preuzeo odgovornost za Hrvatsku, održani su 11. rujna 2016. U samo mjesec dana podignut je rejting HDZ-a s oko 20 posto na pobjedničkih 36 posto. U tom kratkom razdoblju obavljene su pripreme za izbore, osigurana su financijska sredstva, organizirana predizborna kampanja te ostvarena velika izborna pobjeda. Trebali bi se prisjetiti tog vremena jer smo napravili jedinstven pothvat. U tako smo kratkom vremenu iz gotovo izgubljene situacije ostvarili - veličanstvenu pobjedu.

2017. - pobjeda na lokalnim izborima

Nakon formiranje Vlade s Mostom, započelo je razdoblje intenzivnog djelovanja Vlade i Hrvatskog sabora, ali i nestabilnosti odnosa u koaliciji. Zbog slučaja Agrokor i nekorektnog ponašanja kolega iz Mosta, suradnja je prekinuta, stvorena je nova parlamentarna većina. Ubrzo nakon toga, u svibnju 2017. održani su lokalni izbori na kojima HDZ ostvaruje jednu od najvećih pobjeda ikada. Pobijedili smo u gotovo pola jedinica lokalne i područne samouprave: 13 županija, 62 grada i 209 općina. Posebno izdvajam pobjede u Splitu, Dubrovniku i Osječko-baranjskoj županiji.

Stabilnost i gospodarski rast

Saborska je većina stabilna - usprkos svim pokušajima destabilizacije. To smo dokazali i jučer, kada smo izglasali povjerenje našem potpredsjedniku Vlade i našem ministru gospodarstva. HDZ je ostala je ključna, stožerna stranka koja osigurava stabilnost Hrvatske. Od zadnjeg Općeg sabora je održano 36 sjednica Predsjedništva HDZ-a, 27 sjednica Nacionalnog vijeća HDZ-a i 8 sjednica Središnjeg odbora HDZ-a. Isto tako, u 50-ak lokalnih stranačkih organizacija održani su, ili će se uskoro održati, prijevremeni izbori za vodstvo.

O financijskom poslovanju

Kada je riječ o financijskom poslovanju, HDZ je protekle nepune dvije godine racionalnim i odgovornim pristupom sredio te učvrstio stranačke financije. Priliko preuzimanja stranke zatekli smo nezavidnu financijsku situaciju, obaveze po kreditima iznosile su gotovo osam milijuna kuna, dok su pozajmice bile skoro pet milijuna kuna. Uz to, obaveze prema dobavljačima iz prijašnjih godina, iz izbornih kampanja, iznosile su 4,6 milijuna kuna. Sveukupno smo zatekli preko 17,5 milijuna kuna obveza po kreditima, pozajmicama i dobavljačima. Unatoč održavanju parlamentarnih izbora u 2016. koji su iziskivali dodatne troškove, uspjeli smo do kraja 2016. vratiti sve pozajmice prema trgovačkim društvima, a tijekom 2017. sve obveze prema dobavljačima. Također, tijekom ove godine otplatili smo i zadnju ratu kredita, i to šest mjeseci prije kraja roka. Stranka u ovom trenutku nema obveza niti po kreditima niti pozajmica, dok se prema dobavljačima redovito podmiruju obveze. Posebno želim naglasiti da smo od početka 2018. počeli vraćati 60 posto iznosa članarina županijskim odborima. Zahvaljujem se još jednom svim članicama i članovima na doprinosima koje su mjesečno izdvajali i time pridonijeli kvalitetnom radu stranke.

Ovdje nas je 5 000 - najjači smo!

Današnji Sabor dokaz je snage HDZ-a! Nitko ne može, nijedna politička opcija u Hrvatskoj učiniti ovo što može HDZ. Ovdje nas je 5 000 - najjači smo! Iz naših smo redova iznjedrili predsjednicu RH, iz naših redova je predsjednik Vlade i 18 ministara, parlamentarna većina, župani, gradonačelnici, načelnici. To se nije slučajno dogodilo! To nam nije palo s Marsa! To je rezultat naše političke vizije, političkih procjena, našeg rada. To naši politički protivnici ne razumiju.

Oni misle da se to slučajno događa - a mi nismo slučajni odabir hrvatskih birača. Oni prepoznaju našu snagu, prepoznaju naše vrijednosti iza kojih stojimo. Prepoznaju političku borbu koju svjedočimo svaki dan. A tako ćemo i nastaviti!

Pobijedit ćemo na svim izborima!

Uz tu snagu ide i odgovornost - moramo biti svjesni da smo kralježnica političkog sustava RH. Mi smo jedina politička stranka koja može osigurati političku stabilnost, gospodarski rast i društvenu solidarnost. Na nama je težak teret - zato nas napadaju i manipuliraju. Pokušavaju među nas unijeti crv sumnje, ali HDZ ide dalje - nećemo dopustiti demagozima, destruktivcima, političkim avanturistima da nas ruše. HDZ će pobijediti i na europskim izborima, predsjedničkim izborima i parlamentarnim izborima. To vam jamčimo!