Za pronatalitetne mjere Vlada izdvaja 1,9 milijardi kuna, što je više nego zajednički proračuni Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva turizma i Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković.

U Banskim dvorima održana je jučer 101. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković naglasio je da dopune Zakona o dječjem doplatku i Zakona o subvencioniranju stambenih kredita - koji se također tiču demografske i populacijske politike - snažno pridonose demografskoj revitalizaciji zemlje.

Demografske mjere

Kako je izdvojio predsjednik Plenković, izmjenom Zakona o dječjem doplatku još oko 154 tisuće djece bit će obuhvaćeno dječjim doplatkom, za što je u proračunu osigurano više od 150 milijuna kuna.

- Vlada i ovime šalje snažnu poruku koliko želi potaknuti demografsku revitalizaciju zemlje.

Jednako su tako - istaknuo je - demografskoj i populacijskoj politici posvećene i dopune Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, za što će se izdvojiti novih 40 milijuna kuna u ovoj godini. Pojasnio je da se radi o mjeri koja je dobre rezultate postigla već u prošloj godini.

- Pokazujemo cjelovitost aktivnosti koje Vlada želi poduzeti na području demografske revitalizacije s jednim međuresornim pristupom.

Rast zapošljavanja u Hrvatskoj drugi najbrži u Europi

Plenković je najavio i paket zakona iz područja pravosuđa - koji bi trebali omogućiti brže rješavanje zaostalih predmeta i smanjenje broja općinskih, odnosno prekršajnih sudova s 46 na 34.

- Mislim da su to važne poruke da se prije ljetne stanke Sabora usvoji reforma u pravosudnom sustavu.

Osvrnuo se i na dobre vijesti iz Eurostata čiji podaci pokazuju da je Hrvatska - uz Maltu - među onim zemljama Europske unije gdje postotak zapošljavanja u prvom tromjesečju najbrže raste.

Suradnja sa Svjetskom bankom

Što se tiče ostalih aktivnosti u proteklome tjednu, izdvojio je sastanak s potpredsjednikom Svjetske banke za Europu i Središnju Aziju Cyrilom Mullerom.

- Poslana je ohrabrujuća poruka suradnje na brojnim projektima, osobito u pogledu strukturnih reformi, između niza resora u Vladi i Svjetske banke.

https://vlada.gov.hr/vijesti/snazna-poruka-o-demografskoj-revitalizaciji-zemlje/23985

IZMJENE ZAKONA: Širi se broj korisnika dječjeg doplatka

 Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić predstavila je Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doplatku za djecu, kojim se mijenja dohodovni cenzus, odnosno ukupni dohodak ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno, što je uvjet za ostvarivanje prava na doplatak za djecu.

Dohodovni cenzus - pojasnila je ministrica Murganić - povećava se za 40 posto, i to sa sadašnjih 50 posto proračunske osnovice (3.326 kuna), što je do sada iznosilo 1.663,00 kune, na 70 posto proračunske osnovice, te sada iznosi 2.328,20 kuna.

- Na ovaj način proširuje se krug potencijalnih korisnika doplatka za djecu, a time i djece za koju se ostvaruje pravo na doplatak kao i krug potencijalnih korisnika pronatalitetnog dodatka koji ostvaruju korisnici doplatka za djecu u skladu s važećim Zakonom o doplatku za djecu.

Značajan pozitivan učinak

Procjenjuje se - istaknula je ministrica - da će ova mjera proizvesti značajan pozitivan učinak jer će još 94.000 obitelji moći koristiti doplatak za djecu što će obuhvatiti dodatnih 154.000 djece.

Prijedlogom zakona mijenja se i odredba o dobnoj granici za ostvarivanje prava na doplatak za dijete koje pohađa srednju školu na način da se omogućuje korištenje doplatka za onu djecu i učenike srednje škole čiji programi srednjoškolskog obrazovanja traju pet godina.

Procijenjeno je da će u odnosu na postojeća prava primjena predloženih odredbi ovoga Zakona iziskivati dodatna financijska sredstva u iznosu od 151.800.000,00 kuna u 2018. godini, odnosno 361.680.000,00 kuna u 2019. godini te oko 332.640.000,00 kuna u 2020. godini.

Čak 1,9 milijardi kuna godišnje za pronatalitetne mjere!

Predsjednik Plenković naglasio je pak da Vlada RH za pronatalitetne mjere izdvaja 1,9 milijardi kuna godišnje, što je više od zajedničkih proračuna Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja i Ministarstva turizma.

https://vlada.gov.hr/vijesti/za-pronatalitetne-mjere-izdvojilo-se-1-9-milijardi-kuna/23978