Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić istaknuo je u Vitezu, gdje je sudjelovao na Utemeljiteljskoj skupštini Udruge bosansko-hercegovačkih Hrvata „Prsten“, da bez opstanka i ostanka hrvatskog naroda u BiH budućnost nemaju ni BiH ni Republika Hrvatska:

- Ravnopravnost Hrvata preduvjet je europskog puta BiH, koji RH, naša Vlada i HDZ najsnažnije podržavaju. Opstojnost bosansko-hercegovačkih Hrvata od ključne je važnosti za Hrvatsku, i na tom pitanju ćemo ustrajati kao na našem vanjskopolitičkom prioritetu!

Dvije domovine hrvatskog naroda

Upozorio je i na trend iseljavanja Hrvata u zapadne zemlje Europske unije, od čega ih je, prema procjenama, čak trećina iz Bosne i Hercegovine:

- Mi političari koji predstavljamo hrvatski narod u RH i BiH moramo biti „svjetionici“ koji će isijavati pozitivno svjetlo skrbi i brige o Hrvatima te biti dostupni i služiti onima koji su ih i izabrali. Moramo iskreno i bezuvjetno voljeti svoj narod i naše dvije domovine Hrvatsku i BiH, a žrtva hrvatskih branitelja neka nam bude zalog kako bismo se borili još jače i radili još više za interese svog naroda.

Poziv na zajedništvo

Posebno važnim Brkić je ocijenio rad „Prstena“ koji već 13 godina (od 2005.) djeluje u Hrvatskoj, a sačinjavaju ga ugledni gospodarstvenici koji „drže“ 8 posto hrvatskog BDP-a. Pozvao je, na kraju, Hrvate u dvjema domovinama na okupljanje i zajedništvo zbog svih zajedničkih izazova koji su pred nama.

O UDRUZI „PRSTEN“

„Prsten“ je vodeća nestranačka i neprofitna udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u RH i BiH, a u cilju očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegovog prosperiteta. Udruga okuplja gospodarstvenike, intelektualce, liječnike, sportaše, umjetnike, sve ljude dobre volje… a najvažniji joj je projekt Zaklada Prsten koja stipendira talentirane učenike i studente s područja BiH.

Podrška o(p)stanku hrvatskog naroda

Utemeljiteljskom skupštinom u Vitezu „Prsten“ je i službeno proširio djelovanje na teritorij BiH kako bi se pružila dodatna podrška našim sunarodnjacima u borbi za ravnopravnost, ostanak i opstanak.  

- Osnivanje Udruge u BiH logični je slijed našega strateškog djelovanja sada kada imamo infrastrukturu, sadržaj i u potpunosti razrađene programe. Ponosan sam što ćemo okupljati Hrvate u BiH, nudeći programe slične onima u Hrvatskoj - naglasio je predsjednik „Prstena“ Mijo Marić.

Ulaganja u sva područja gdje žive Hrvati

Primarni cilj Udruge bosansko-hercegovačkih Hrvata „Prsten“, čije će sjedište biti u Vitezu, jest povezivanje uspješnih gospodarstvenika i poduzetnika kako bi se potaknule nove investicije u središnju Bosnu i sva područja BiH na kojima žive Hrvati.

Vodeći računa o teritorijalnoj zastupljenosti, za predsjednika UBHH „Prsten“ izabran je Travničanin Zdenko Vukić, inače izvršni direktor Sveučilišta „Vitez“, a za dopredsjednike Veseli Čule iz Čitluka i Ante Domić iz Brčkog. 

Photo: vecernji.ba (Večernji list BiH)