Sudjelujući na okruglom stolu Večernjeg lista o izbornom sustavu, ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević najavio je da će Vlada za iduće parlamentarne izbore na vrijeme osigurati da glas birača u svakoj izbornoj jedinici ima približnu vrijednost - što je i zahtjev Ustavnog suda RH.

- Važeći izborni sustav je dobar, s jedne strane, jer osigurava zastupljenost različitih krajeva Lijepe Naše u Hrvatskom saboru, ali ga se, s druge, treba mijenjati kako bi se osigurala jednaka težina glasa u svim izbornim jedinicama. A to će naša Vlada učiniti do kraja mandata - poručio je Kuščević.

Tri preferencijalna glasa - prihvatljiva

Kako bi se osiguralo da glas birača po izbornim jedinicama ima približnu vrijednost, mogući su različiti modeli, od prekrajanja postojećih jedinica do propisivanja različitog broja zastupnika za svako od njih - pojasnio je:

- Od prijedloga referendumske inicijative „Narod odlučuje“ prihvatljiv nam je onaj o uvođenju triju umjesto jednoga preferencijalnog glasa na parlamentarnim izborima, no čvrsto se protivimo ukidanju preferencijalnog praga od 10 posto glasova. Mogu najaviti da ćemo uvesti takvo glasovanje i na lokalnim izborima, no tek će treba odlučiti koliko će preferencijskih glasova građani imati.

Propali na parlamentarnim izborima

Pritom nam je neprihvatljivo - nastavio je Kuščević - da se izborni sustav mijenja referendumom, a ne u Hrvatskom saboru, vrhovnome zakonodavnom tijelu:

- Nonsens je da ljudi koji nemaju politički legitimitet, koji su propali na parlamentarnim izborima, pokušavaju krojiti drukčiju politiku legalnim i legitimnim predstavnicima, koji su na izborima u prosjeku dobili 13.000 glasova. Smanjivanje izbornog praga s pet na četiri posto također je njihov pokušaj da nađu način kako da se "uguraju" u Sabor. Sastav predstavničkog tijela treba na najbolji način izražavati volju birača, ali istodobno omogućavati potrebnu političku stabilnost, a ne biti još fragmentiraniji nego što je to sada.

Tko su donatori referendumskih inicijativa?

Najavio je i da je u pripremi novi Zakon o financiranju političkih aktivnosti, prema kojem će i referendumske inicijative ubuduće morati objavljivati donatore. A donese li se taj zakon prije referenduma o izbornom sustavu, morat će to učiniti i inicijativa „Narod odlučuje“.

Kuščević je zaključio da se inicijativi neće dopustiti da njihovi promatrači budu na provjeri potpisa koju će - prema odluci Hrvatskog sabora - provesti njegovo ministarstvo. Takvo što tehnički nije moguće.

Čitavu raspravu s okruglog stola možete pogledati na:

https://www.vecernji.hr/vijesti/ministar-otkrio-zasto-nece-dopustiti-promatrace-na-prebrojavanju-potpisa-1253371/galerija-312060?page=5

Photo: Igor Šoban (Pixsell)