Izaslanstva Republike Hrvatske i Hrvatske demokratske zajednice, jedno za drugim, u povodu Dana državnosti položila su vijence i zapalila svijeće u spomen na poginule za Domovinu na Oltaru domovine na Medvedgradu te na zagrebačkome gradskom groblju Mirogoju - na Zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju, ispred spomenika “Glas hrvatske žrtve - Zid boli” i kod Središnjega križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Vijenci su položeni i na grobu prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, utemeljitelja HDZ-a i suvremene hrvatske države.

Dvojica predsjednika i predsjednica zajedno

Hrvatsko državno izaslanstvo predvodili su predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora (i glavni tajnik HDZ-a) Gordan Jandroković i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/plenkovic-cestitao-dan-drzavnosti-siguran-sam-da-zajedno-mozemo-ostvariti

Na čelu izaslanstva naše stranke bili su potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, potpredsjednik HDZ-a Darko Horvat i predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“ general Miljenko Filipović.

Misa za Domovinu

Nakon polaganja vijenaca, izaslanstva su otišla u Crkvu svetog Marka na misu za Domovinu koju je u prigodi Dana državnosti predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a potom su prisustvovala velikoj smjeni straže ispred zgrade Vlade.

Popodne će predsjednici Vlade RH i Hrvatskog sabora, kao i niz naših istaknutih članica i članova, sudjelovati na svečanom prijamu za državne dužnosnike, diplomate i predstavnike gospodarskog, kulturnog i javnog života na Dan državnosti tradicionalno priređuje predsjednica Republike.

Dr. Tuđman: 25. lipnja 1991. - Čin suverene volje i slobode hrvatskog naroda!

Dan državnosti slavi se u spomen na 25. lipnja 1991. godine, kad je Hrvatski sabor donio povijesnu odluku o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih republika tadašnje SFRJ, na temelju plebiscitarne volje građana iskazane na referendumu održanom 19. svibnja 1991. godine.

- S neskrivenim zadovoljstvom i ponosom obznanjujemo svim republikama i saveznim tijelima SFRJ, objavljujemo cijelome svijetu, suverenu volju hrvatskoga naroda i svih građana Republike da se današnjim danom Republika Hrvatska proglašava samostalnom i suverenom državom te pozivamo sve vlade i parlamente svih država da prihvate i priznaju čin slobodne odluke hrvatskoga naroda, čin slobode kojim još jedan narod hoće postati punopravnim članom međunarodne zajednice slobodnog svijeta - istaknuo je tom prigodom prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, čiji su govor putem radija i televizije pratili milijuni građana.

Posredstvom međunarodne zajednice, a radi pregovora o razdruživanju među bivšim jugoslavenskim republikama, Brijunskom deklaracijom utvrđen je tromjesečni rok odgode primjene Ustavne odluke od 25. lipnja 1991. godine. Odluka kojom je Sabor proglasio okončanje postupka razdruživanja donesena je 8. listopada 1991. godine.