(VIDEO) Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković dao je intervju za emisiju Hrvatskog radija ,,A sada Vlada'' urednice i voditeljice Eliane Čandrlić.

Razgovor možete u cijelosti pogledati, a u nastavku donosimo sažetak Plenkovićevih odgovora na niz pitanja: o sjajnoj igri Vatrenih na Svjetskom prvenstvu, provokacijama i uvredama Aleksandra Šešelja u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, prvih 5 godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji, reformi zdravstvenog i mirovinskog sustava…

Vatreni igraju sjajno - teško je predvidjeti gdje im je kraj!

Predsjednik Plenković čestitao je Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji i izborniku Daliću na pobjedi protiv Islanda:

- Sjajan je osjećaj da imamo tri utakmice i tri pobjede, start nije mogao biti bolji. Naši nogometaši su unijeli pozitivnu atmosferu u društvo. Očekujem da i protiv Danske nastave igrati dobro kao do sada. Kako igraju, teško je predvidjeti gdje im je kraj!

Dodao je da će u fazi bliže završnici turnira rado otići u Rusiju podržati Vatrene.

Šešelj će drugi put dobiti još čvršći odgovor!

Podsjetivši da Hrvatska prvi put - nakon 22 godine članstva u toj najstarijoj paneuropskoj organizaciji - predsjeda Odborom ministara Vijeća Europe, Plenković je rekao da je u svom obraćanju Parlamentarnoj skupštini VE-a naglasio prioritete Hrvatske tijekom predsjedanja - borba protiv korupcije, zaštita nacionalnih manjina, decentralizacija i očuvanje kulturne baštine.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/partnerstvom-s-neeuropskim-zemljama-smanjit-cemo-migrantski-pritisak-i-rijesiti-problem

Naveo je da je drugim zemljama predložio hrvatski model ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji - s jasnom i preciznom interpretativnom izjavom - kako bi se razdvojio stvarni sadržaj Konvencije od ideoloških rasprava i lažnih informacija:

- Što se tiče „intervencije“ zastupnika Narodne skupštine Srbije Aleksandra Šešelja, mogu mu poručiti: kad je netko tako agresivan i bezobrazan kao on, kad dva dana zaredom pokušava voditi difamacijsku, negativnu kampanju protiv Hrvatske - onda kad dobije zasluženi odgovor, ako žele plakati, nek' plaču! Drugi put će dobiti još čvršći odgovor!

https://www.facebook.com/HDZ1989/photos/a.406436852788692.1073741828.406059206159790/1765060943592936/?type=3&theater

Velik uspjeh hrvatske diplomacije!

Plenković je izdvojio da su argumenti koji je iznio hrvatski stručni tim pred Europskom komisijom vezano uz namjeru Sloveniju da tuži Hrvatsku radi arbitraže očito urodili plodom:

- Hrvatska diplomacija bez pompi ostvaruje vrlo značajne uspjehe. Činjenica da se Komisija nije htjela svrstati ni na jednu stranu više je nego znakovita poruka. No ne želim govoriti o pobjedi - pobjeda će biti kada temeljem dogovora uredimo granično pitanje sa Slovenijom. Pričekat ćemo formiranje slovenske vlade i nakon toga ponovno krenuti u bilateralne razgovore o ovoj temi.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/odluka-europske-komisije-da-se-ne-mijesa-u-spor-sa-slovenijom-nas-je-veliki

Jačamo i Hrvatsku i europski projekt!

Osvrnuvši se na prvih pet godina članstva u Europskoj uniji, Plenković je podsjetio da je s obzirom na sve okolnosti unutar i izvan Unije HDZ-ova Vlada postigla enormni uspjeh dovršetkom pregovora o članstvu 2011. godine:

- Ukupno gledajući, Hrvatska se dobro pozicionirala unutar europskih institucija. Što se tiče gospodarskih učinaka, ukupan izvoz porastao je s 9 na 14 milijardi eura. U mandatu naše Vlade ugovorena sredstva iz EU fondova porasla su s 9 na 43 posto, a do kraja godine bit će i 60! Izašli smo iz Procedure prekomjernog proračunskog deficita i prvi put ostvarili proračunski suficit. Kontinuirano smanjujemo javni dug, sad smo na 78 posto udjela BDP-a i idemo prema 65!

Dodao je da je geopolitički Hrvatska ondje gdje i treba biti - gdje jača europski projekt. Najavio je da će svi kriteriji za Schengen biti ispunjeni do kraja ove godine - a cilj je da Hrvatska uđe u Europski tečajni mehanizam 2020. te da u idućem mandatu HDZ-ove Vlade pristupi Eurozoni:

- Moj program je jačanje europske Hrvatske, ali i Hrvatske u Europskoj uniji!

http://www.hdz.hr/vijest/eu/izlozba-o-hrvatskoj-kulturi-u-vijecu-europe-ponosni-na-nase-znamenitosti-s-popisa-svjetske

http://www.hdz.hr/vijest/eu/cilj-je-hrvatske-ulazak-u-schengen-tako-cemo-jos-bolje-stititi-svoju-vanjsku-granicu

Smanjujemo troškove u zdravstvu!

Poručivši da danas na sjednici Vlade ide paket reformskih zakona u zdravstvu, Plenković je kazao da je kroz javnu raspravu zakona o zdravstvenoj zaštiti postignut kvalitetan balans:

- To je dio reforme zdravstvenog sustava u kojem će se ići i na funkcionalno objedinjavanje bolnica, racionalizaciju troškova, objedinjene javne nabave i mehanizme kontrole te smanjenje cijena lijekova. Sve su to napori da se smanje troškovi zdravstvenog sustava.

Održivost mirovinskog sustava i veće mirovine!

Najavljujući da je 6. rujna predviđen paket zakona iz mirovinske reforme, Plenković je naglasio da je ona nužna budući da godišnje treba 38 milijardi kuna da bi se isplatile mirovine -  od doprinosa samo 21 milijarda, a 17 milijardi iz poreznih prihoda:

- Ideja reforme je održivost sustava i adekvatnost mirovina. To znači da ljudi dobiju više nego danas. Mnogi umirovljenici danas teško žive od vrlo malih mirovina.

Nova porezna reforma - cilj je da neto plaće porastu!

Govoreći na kraju intervjua o najavljenom poreznom rasterećenju, predsjednik Vlade i HDZ-a je zaključio da želi drugu fazu porezne reforme napraviti na cjelovit način:

- Možemo reći da je naša porezna reforma bila jedan od pozivnih generatora u hrvatskoj ekonomiji. U drugoj fazi sigurno ćemo smanjiti stopu PDV-a za najmanje jedan posto. Dobro je da se otvorila rasprava. Vidjet ćemo što se može učiniti kad je riječ o porezu na dohodak i u vezi drugih davanja na plaću. Cilj je da neto plaće budu veće.