(VIDEO) Da nije bila izložena velikosrpskoj agresiji, Hrvatska bi u Europsku uniju ušla još 2004. zajedno s 10 drugih zemalja i u međuvremenu bi nam se slili deseci milijardi eura u infrastrukturu i razvoj društva. Zbog tih objektivnih okolnosti nešto smo slabije danas pozicionirani od zemalja koje su ušle u EU desetljeće prije nas. Da smo dobili sredstva koje su one dobile, sigurno bismo bili među najrazvijenijim postkomunističkim zemljama u Europi! - istaknuo je gostujući u Dnevniku HTV-a  predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, koji je od 2008. do 2011. bio i voditelj državnog izaslanstva za pristupne pregovore s Bruxellesom.

Pokazatelji dobri - želimo i bolje!

U intervjuu koji je dao u povodu 5. godišnjice ulaska Hrvatske u EU, Jandroković je još naglasio da je pred Hrvatskom ubrzanje reformi i osnaženje konkurentnosti kako bi uhvatila priključak s najrazvijenijim europskim zemljama:

- Naši gospodarski pokazatelji su dobri, rastemo po stopi od tri posto, znatno se povećao izvoz, kreditni rejting podizan je dva puta, imamo proračunski suficit, postoji čitav niz razloga za zadovoljstvo, uključujući i turizam koji ruši rekorde. No želimo i bolje, želimo ubrzati reforme, što brže unaprijediti zdravstveni i mirovinski sustav.

Krećemo s velikim investicijama - nastavio je - kao što su izgradnja Pelješkog mosta i modernizacija željezničkih pruga, a već realiziramo ili pripremamo na tisuće projekata za gradove i općine kojima će se poboljšati život u manjim sredinama.

Primjer Rumunjske

Na pitanje kako dobiti više novca iz europske blagajne naveo je primjer Rumunjske koja tek nakon 10 godina članstva bilježi veliki gospodarski rast:

- Siguran sam da će to i Hrvatska uspjeti! Iseljavanje u razvijenije zemlje EU-a najveći je naš problem. Taj trend se s vremenom može preokrenuti još većim gospodarskim rastom i investicijama, ulaganjem u obrazovanje, ali i promjenom ozračja u društvu. Vlada puno čini, učinak naših demografskih mjera tek će se osjetiti, ali znam da možemo i hoćemo još i više.

Vjerujem da će gospođa Grabar-Kitarović biti opet predsjednica!

Gordan Jandroković, koji je i glavni tajnik HDZ-a, potvrdio je da će naša stranka podržati predsjednicu Republike Kolinde Grabar-Kitarović odluči li se kandidirati za novi mandat:

- Mi smo ista politička opcija i vjerujem da će gospođa Grabar-Kitarović biti ponovno izabrana za predsjednicu Republike!