Ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević gostovao je u Dnevniku Nove TV. Donosimo sažetak njegovih odgovora na pitanja koja je postavljao novinar Mislav Bago: o reformi javne uprave, novom sustavu nagrađivanja i kažnjavanja službenika te prebrojavanju potpisa prikupljenih za referendumske inicijative.

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/lovro-kuscevic-jedva-sam-uspio-posuditi-auto-i-neki-dan-mi-je-na-pola-puta-prema-kninu-zaribao---524420.html

Reformama smo i došli do izvrsnih gospodarskih rezultata!

Ne znam odakle stižu dezinformacije da se reforme ne provode. Zar nije prije nekoliko dana usvojen cijeli set zakona za pravosudnu reformu? Zar Ministarstvo uprave nije pripremilo svoj paket reformskih zakona? To je korak naprijed koji će rezultirati bržim rješavanjem predmeta te većom racionalizacijom i uštedama u cijelom pravosudnom sustavu. Financijski i gospodarski rezultati rada ove Vlade nisu slučajno dobri - oni su tu zato jer se reforme provode!

Novi sustav kažnjavanja i nagrađivanja državnih službenika!

Imamo problem javne uprave koji je star 70 godina. Stanje koje smo zatekli - mijenjamo. U Nacionalnom programu reformi je sve jasno precizirano, uključujući i rokove za provedbu. Ministarstvo rada je pripremilo zakon o plaćama u državnim službama, a Ministarstvo uprave je pripremilo dvije uredbe koje potom slijede - uredbu o nazivu i klasifikaciji radnih mjesta i uredbu o ocjenjivanju. Temeljem toga će se kažnjavati, odnosno nagrađivati službenike - već od 1.1. sljedeće godine.

Spajanje i ukidanje agencija!

Ove godine ide spajanje, pripajanje i ukidanje velikog broja državnih agencija. Napravit će se racionalizacija i popraviti sustav odlučivanja i rješavanja predmeta. Svi procesi bit će puno brži, transparentniji i jeftiniji.

Vlada želi transparentnost oko referendumskih inicijativa!

Vlada je tu da sluša hrvatski narod, odnosno Hrvatski sabor koji predstavlja hrvatski narod. Vezano za referendumske inicijative, Hrvatski sabor je uputio upit Vladi. Traže dvije stvari -prvo je vjerodostojnost potpisa, a drugo zakonitost prikupljanja tih potpisa. To je opsežna operacija koju će vrlo vjerojatno raditi Ministarstvo uprave i MUP. Mislim da radi transparentnosti cijelog postupka, radi onih - navodno 400.000 ljudi koji su potpisali, ali i onih četiri milijuna koji nisu potpisali - treba ići na prebrojavanje svakog potpisa. Vlada će donijeti zaključak da se taj proces mora dovršiti u 90 dana.

Decentralizacija javne uprave i smanjenje broja državnih tijela!

Radimo na novom zakonu o sustavu državne uprave gdje ćemo u bitnome decentralizirati javnu upravu i smanjiti broj državnih tijela. Mislim da je bitnije realizirati ciljeve koji su ministrima zadani, a ne u pola mandata ići u nekakve lomove i smanjivanje broja ministarstava - koji bi ugrozili ostvarivanje naših nacionalnih interesa i ciljeva.