Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković primio je jučer u Banskim dvorima u prvi službeni posjet predsjednika irske vlade (Taoiseacha) Lea Varadkara.

Nakon razgovora u četiri oka - i nakon susreta dvaju izaslanstava - dvojica su premijera dala izjave za medije.

Predsjednik Plenković naglasio je da s irskim premijerom već dugo surađuje na sastancima Europskoga vijeća te su obojica dobro upoznati o tome što Irska i Hrvatska zajednički rade na europskome planu.

Trgovinska razmjena premašuje 100 milijuna eura

Plenković je istaknuo da je riječ o dvjema zemljama koje imaju izrazito prijateljske odnose, čiji narodi gaje uzajamne simpatije, a trgovinska razmjena premašuje 100 milijuna eura. Zajednički su utvrdili kako bi, uz dobru gospodarsku suradnju koja već postoji, osobito na području informatičkih tehnologija, farmaceutskoj industriji i zrakoplovstvu, ona trebala biti još sadržajnija i veća.

- Izrazito važno za odnose dviju zemalja je da u razdoblju pred nama i jedni i drugi znamo što su nam europski prioriteti. Za Hrvatsku, to je predsjedanje Vijećem Europske unije koje dolazi 2020. godine, pristupanje Schengenu i eurozoni - kazao je predsjednik Plenković.

O Brexitu

Dodao je da je za Hrvatsku posebno važno - u kontekstu pregovora o Brexitu i osjetljivim unutarnjopolitičkim procesima u Ujedinjenoj Kraljevini - dobro razumjeti sve zabrinutosti koje Irska ima s obzirom na specifičnost njezinoga položaja i granicu sa Sjevernom Irskom, a u kontekstu pregovora o Ugovoru o povlačenju Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije.

- Važno je da se pregovori završe na način koji će odgovarati i načelnim pozicijama koje smo zauzeli na Europskome vijeću, a da pritom budu zadovoljeni i interesi Irske u tom procesu i da se ono što se gradilo proteklih dvadesetak godina kroz tzv. Good Friday Agreement, ne dovede u pitanje.

Galway i Rijeka - europske prijestolnice kulture

Predsjednik Plenković izrazio je zadovoljstvo činjenicom da će 2020. Hrvatska i Irska imati dvije europske prijestolnice kulture - Galway u Irskoj i Rijeku u Hrvatskoj - što će dodatno ojačati međusobnu suradnju.

Kazao je da se u Hrvatskoj veselimo povećanju broja irskih turista kojih je u 2017. godini bilo 80.000, a nadamo se da će još više irskih prijatelja posjetiti Hrvatsku, osobito nakon uspjeha na Svjetskom nogometnom prvenstvu.

Uzajamna potpora i prijateljstvo

Razgovaralo se i o tome da značajan broj građana Hrvatske temeljem slobode kretanja, pronalazi svoj posao i budućnost u Irskoj.

- Drago mi je da je moj prijatelj Taoiseach Varadkar danas u Zagrebu i da će u Hrvatskoj osjetiti atmosferu potpore i prijateljstva koji postoje između naših dviju zemalja.

Suradnja i u okviru EPP-u

Premijer Varadkar, koji je u Hrvatskoj prvi puta kao predsjednik Vlade, kazao je da mu je drago što se s premijerom Plenkovićem s kojim surađuje i u okviru Europske pučke stranke, ovaj put našao i sa timovima dviju zemalja.

Zahvalio je na toploj dobrodošlici i iskoristio priliku da čestita Hrvatskoj na velikom uspjehu na Svjetskom nogometnom prvenstvu.

Kazao je da je lijepo kad jedna mala zemlja, s preko četiri milijuna stanovnika ima takva postignuća, što daje nadu i Irskoj da će jednom uspjeti ući u finale Svjetskoga prvenstva.

Slična iskustva Hrvatske i Irske

Prisjetio se 1990. godine, kad je Irska bila uspješna na Svjetskom nogometnom prvenstvu, što je ljudima uvelike podiglo samopouzdanje i samouvjerenost. Siguran je da će se to dogoditi i u Hrvatskoj koju je taj uspjeh učinio poznatom širom svijeta.

Naglasio je da se Irska veseli hrvatskom predsjedanju Vijećem Europe 2020. godine, ali i ulasku Hrvatske u Schengen i eurozonu, nakon što je lani proslavila 25 godina neovisnosti, a ove godine pet godina od ulaska u Europsku uniju i 10 godina od ulaska u NATO.

Irski je premijer također iskazao zadovoljstvo snažnim i dobrim međusobnim odnosima.

- U Irskoj postoji mala, ali rastuća hrvatska zajednica, koja je odabrala život u Irskoj i ondje se jako dobro integrirala. Hrvati vrijedno doprinose našem društvu i dobri su veleposlanici Hrvatske. Puno je sličnosti naših zemalja, imali smo dugu borbu za neovisnost, imamo sličan broj stanovnika, iskustvo migracija i velike dijaspore. Zaključili smo da bi našu bilateralnu suradnju trebalo još više unaprijediti, ne samo kada govorimo o turistima, već i o trgovini, ulaganju i sveučilišnoj suradnji.

Solidarnost i razumijevanje

Iskoristio sam ovu prigodu kako bih premijeru Plenkoviću rekao koliko cijenimo solidarnost i razumijevanje koje Hrvatska pruža Irskoj - istaknuo je.

- Irska je, naravno, preokupirana situacijom oko Brexita, pogotovo situacijom u vezi sa Sjevernom Irskom. Jasno dajemo našu potporu jedinstvu na razini Europske unije.

O proračunu EU, migracijama, zapošljavanju…

Svakako treba zajamčiti da će svi protokoli koji su do sada potpisani biti i dalje funkcionalni, posebno kada govorimo o odnosu Irske i Sjeverne Irske. Također smo razgovarali o proračunu Europske unije nakon 2020. godine, o migracijama, o potrebama zapošljavanja, o klimatskim promjenama. Irska, koja također daje novac u proračun Europske unije zna koliko je važno razvijati kohezijske fondove koji se u koriste u Hrvatskoj.

Zalažemo se da se oni u Hrvatskoj koriste za ulaganja u ceste i infrastrukturu kako bi se i dalje gradilo gospodarstvo na području jugoistočne Europe - zaključio je na kraju irski premijer Varadkar.

https://vlada.gov.hr/vijesti/snazna-uzajamna-potpora-i-prijateljstvo-hrvatske-i-irske/24179