Split. Potpredsjednik Vlade i ministar obrane (te član Predsjedništva HDZ-a) Damir Krstičević danas je sudjelovao na konferenciji o sigurnosti na Jadranskom moru - koju je organizirala Slobodna Dalmacija.

Govorio je o spremnosti Hrvatske da pruži Grčkoj pomoć u gašenju požara te izvijestio da je izdana zapovijed načelniku Glavnog stožera da ih pripremi, kao i posade i da će se potom procijeniti kad će se angažirati.

- Hrvatska vojska spremna je pomoći. Došao je zahtjev za pomoć i procijenili smo da imamo snage spremne za pomoć. Upoznao sam predsjednika Vlade sa zahtjevom te smo na razini Vlade donijeli odluku o spremnosti za upućivanje dva kanadera. Upoznao sam s time načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, koji je započeo sve potrebne pripreme. Ako bude potrebno spremni smo pomoći.

Božinović: Moramo jedni drugima pomagati!

Odlazak hrvatskih kanadera u Grčku potvrdio je i ministar unutarnjih poslova (i međunarodni tajnik HDZ-a) dr. sc. Davor Božinović koji je zaključio kako „moramo jedni drugima pomagati“ te dodao da je specifičnost ovoga ljeta da gori jug, ali i sjever Europe.

- Požar na sjeveru je nešto s čime se Europa do sada nije susretala što svima ukazuje na nužnost da se bavimo tim pitanjima i da više ulažemo u zaštitu i spašavanje, kao i da se jača sustav.