Ministar financija dr. sc. Zdravko Marić jučer je - uoči sjednice Užeg kabineta Vlade - u izjavi za medije istaknuo da situacija s Uljanikom neće ugroziti poreznu reformu. Najavio je određene promjene u trošarinskom sustavu, kao i da će FINA tijekom dana dati informaciju kako blokirani građani mogu provjeriti svoj status.

- Porezna reforma je predviđena da je osjete svi hrvatski građani - porezni obveznici i niti jedan posebni slučaj ne bi to trebao dovesti pod znak pitanja. Inzistirat ću da nastavimo s provedbom porezne reforme i poreznog rasterećenja.

Pojednostaviti procedure

Ministar dr. sc. Marić kazao je, što se tiče porezne reforme, da se neće ponovno mijenjati 16 zakona i 30 podzakonskih akata, već manji broj.

- Pojednostavit ćemo procedure. S druge strane, moramo pojavne oblike u smislu porezne evazije, koju smo evidentirali, početi još jače suzbijati.

U trošarinskom sustavu doći će do određenih usklađivanja s EU direktivama

Dodao je da će se detaljnije sve doznati najvjerojatnije tijekom sjednice Vlade sljedećeg tjedna.

Istaknuo je da će u trošarinskom sustavu doći do određenih usklađivanja s EU direktivama kao i do pojednostavljivanja za porezne obveznike.

- Ponajprije je to vezano uz elektronsku komunikaciju i korekciju rokova u smislu trošarina na alkoholna pića i slično. Detalji samih iznosa trošarina prezentirati će se kad cijeli paket bude objavljen.

FINA će dati informaciju na koji način blokirani mogu provjeriti svoj status

Komentirajući podatak da pojedini blokirani još ne znaju gdje mogu vidjeti jesu li im računi odblokirani, ministar dr. sc. Marić je rekao je da će Fina tijekom dana dati kratku informaciju blokiranim građanima na koji način i kako mogu provjerit svoj trenutni status.

- Postoji manji broj građana koji koriste usluge e-građanina gdje mogu provjeriti to stanje. U isto vrijeme su svi vjerovnici prema postojećem zakonu dužni u roku od 60 dana poslati obavijesti ako je došlo do kakvih korekcija, a došlo je do otpisa do 10.000 kuna za vjerovnike. U konačnici, svaki od blokiranih može otići na šalter FINA-e i bez naknade provjeriti to stanje. Namjerno smo „gađali“ stupanje tog zakona u prošlu subotu, kako bi vrijedni ljudi u FINI odradili cijeli vikend, prošli kroz cijelu svoju bazu i proveli sva ta rasknjiženja, kako bi u ponedjeljak ujutro ta stanja bila korigirana.

Naglasio je da Vlada nikoga ne može prisiliti da otpiše dugove. Dodao je da Vlada vjerovnicima tzv. skupine 2 daje stimulativnu mjeru, pa ako smatraju da treba slijediti primjer Vlade, da će oni to i napraviti.

- Međutim, ne možemo utjecat ni vršiti pritisak, to je njihova autonomna odluka.

https://novac.jutarnji.hr/aktualno/u-trosarinskom-sustavu-ce-doci-do-odredenih-uskladivanja-s-eu-direktivama/7652982/