Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije (i članica Predsjedništva HDZ-a) Gabrijela Žalac u Puli je - gdje su potpisani ugovori o 100 milijuna kuna vrijednim projektima u Istarskoj županiji, od čega je 49 milijuna nepovratno iz EU fondova - komentirala jučerašnje izjave MOST-ovih saborskih zastupnika Mira Bulja i Nikole Grmoje.

- Saborski zastupnici Miro Bulj, Nikola Grmoja - i ostala ekipa iz MOST-a - trebaju prvo jasno naučiti čitati proračun! - jasno je istaknula ministrica Žalac.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/pola-milijarde-kuna-ulazemo-za-otoke-potpomognuta-i-brdsko-planinska-podrucja

I dodala:

- Moje je pitanje njima što su oni napravili dok su bili članovi Vlade i što su napravili za njihova područja - za Dalmatinsku zagoru i Slavoniju. Uopće je irelevantno da takve vrste populista zauzimaju medijski prostor i govore u prilog nečemu što je promotivno i što je dobro. Zakon o otocima - osim novca koji smo mi na sjednici Vlade pružili - pruža i 1,7 milijarda kuna u izvješću - koje je čitano na sjednici Vlade za prošlu godinu.

Očekujem još više sredstava, i to je sve što mogu - zaključila je ministrica Žalac.

http://vijesti.hrt.hr/454199/ministrica-zalac-zastupnicima-mosta-sto-su-oni-napravili-dok-su-bili-clanovi-u-vladi

http://hr.n1info.com/a320265/Vijesti/Zalac-odgovorila-Mostu-na-kritike-Zakona-o-otocima.html

O UGOVORIMA & RAVNOMJERNOM RAZVOJU

Vezano za danas potpisane ugovore, ministrica Žalac izdvojila je da su potpisani ugovori za nabavu ekoloških autobusa na stlačeni prirodni plin i izgradnja punionice stlačenog plina te izgradnju ustanove za palijativnu skrb - hospicij u Puli prijavitelja Porečke i pulske biskupije.

Potpisani su i projekti prijavitelja Javne ustanove Kamenjaka „ORKA - Održivi razvoj značajnog krajobraza Donji Kamenjak i medulinski arhipelag“ te Općine Vrsara „Limski zaljev - Održivo upravljanje zaštićenim područjima“.

- Nepovratni novac Europske unije pridonosi ravnomjernom razvoju svih krajeva Hrvatske. Već na radnom sastanku - uoči svečanosti - dobila sam detaljne informacije o tome kako se provode projekti u Istarskoj županiji i gradu Puli oko ITU (integrirana teritorijalna ulaganja) mehanizma. Sada smo došli do točke, potpisivanja ugovora koji su financijski vrijedni i u kontekstu europskih fondova, ali i državnog proračuna, a riječ je o dva projekta iz zaštite prirodne baštine - jedan koji se odnosi na nabavu novih autobusa u okviru izravne dodjele sredstava kroz mehanizam integriranoga teritorijalnog ulaganja.

Dodala je kako su ti projekti važni i za turističku ponudu:

- To je dobar put i za gospodarstvo i za jačanje turizma.