U splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu održana je komemoracija za Olivera Dragojevića. Na komemoraciji su se okupili članovi obitelji, državni vrh, kolege te mnogobrojni prijatelji Olivera.

Žal za Oliverom

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u Splitu je, uoči komemoracije, još jednom istaknuo golemi doprinos Olivera Dragojevića hrvatskoj kulturi i hrvatskom društvu.

- Danas je Dan nacionalne sućuti, svima nam je žao. Odlazak Olivera je veliki gubitak za hrvatsku kulturu, hrvatsku glazbu te za tkivo hrvatskog društva.

Bio je duša Hrvatske

Predsjednik Plenković ponovio je da je Oliver Dragojević bio duša Hrvatske.

- Ono što je on dao u posljednjih pola stoljeća brojnim generacijama ljudi je nešto što nas je obilježilo, što je dio našeg identiteta, emocija i - naših odrastanja. Sjećam se kao dijete u Makarskoj kada je pjevao na rivi sedamdesetih godina, pa do pariške Olimpije - kada sam bio tamo i do raznih drugih situacija. Bio je sjajan, jedinstven i iskreno - toliko mi je žao. Borio se jako, onakav kakav je bio, pun karaktera, pun tog dalmatinskog dišpeta i svega onoga što ga je krasilo. Veliki čovjek i ovo je najmanje što danas možemo svi skupa učiniti za njega.

„Uz tvoje briljantne izvedbe smo rasli“

Prije komemoracije, brojni su se u Hrvatskom narodnom kazalištu upisali u knjigu žalosti. Predsjednik Plenković je u knjizi žalosti, među ostalim, napisao da je pokojni Oliver bio duša Hrvatske.

- Uz tvoje briljantne izvedbe smo rasli, živjeli, proživljavali najljepše trenutke i uživali u radosti koju si nam podario - napisao je.

Brojni se oprostili od Olivera

Zajedno s predsjednikom Plenkovićem, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu na komemoraciji za Olivera Dragojevića bili su predsjednik Hrvatskog sabora (i glavni tajnik HDZ-a) Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, župan Blaženko Boban…

Upravo na inicijativu predsjednika Plenkovića, Vlada je jučer donijela Odluku o proglašenju današnjega dana Danom nacionalne sućuti u povodu smrti Olivera Dragojevića.