Tijekom posjeta Centru za koordinaciju, vođenje i gašenje požara u Divuljama, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković još je jednom izrazio iskrenu sućut obitelji Mattea Ružića, preminulog mladića u Zaprešiću. Komentirao je, među ostalim, zahtjeve za ostavkom ministra zdravstva prof. dr. sc. Milana Kujundžića.

- Temeljito sam analizirao inspekcijski nalaz i zasad se ne vidi ministrova odgovornost. Nakon što Zavod za sudsku medicinu donese obdukcijski nalaz i izvješće o uzrocima smrti, moći ćemo argumentirano govoriti o tome tragičnom događaju. A ministar neka dotad radi svoj posao. Ni kao predsjednik Vlade ni kao čovjek ne dopuštam hajku na ljude, u konkretnom slučaju na ministra zdravstva, jer za to nema razloga prema svim informacijama koje su meni dostupne.

Prvo utvrdimo činjenice

Pozvao je da se kod donošenja zaključaka ubuduće uvijek prvo utvrde činjenice, umjesto da se dopusti prostor dezinformacijama: 

- Najprije utvrdimo fakte, objektivno sagledajmo situaciju, pričekajmo nalaz Zavoda za sudsku medicinu i nakon toga donesimo meritorne, argumentirane odluke, a ne da „na buku“ donosimo zaključke koji nisu utemeljeni na činjenicama.  

https://vijesti.hrt.hr/457563/plenkovic-ne-dopustam-hajku-na-ministra-zdravstva