Državni zavod za statistiku izvijestio je da je bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju 2018. ojačao za 1.1 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je u odnosu na drugo tromjesečje 2017. porastao za 2.9 posto!

U EU je pak na godišnjoj razini BDP porastao u prosjeku 2.2 posto, a na kvartalnoj 0.4 posto. Dakle, u odnosu na prethodno tromjesečje stopa rasta hrvatskog BDP-a gotovo je tri puta brža nego stopa rasta EU 28. Pritom je Hrvatska druga najbrže rastuća ekonomija EU, a brže raste samo Rumunjska, s 1.4 posto, dok su najsporiji rast zabilježile Francuska i Italija, 0.2 posto.

To je inače već 16. tromjesečje zaredom kako naš BDP raste, i to brže nego u prethodnom kvartalu, kada je gospodarstvo poraslo 2.5 posto na godišnjoj razini.

Rast izvoza, potrošnje i investicija

Najveći pozitivni doprinos BDP-u u drugom tromjesečju 2018. ostvaren je rastom izvoza roba (za 5.6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje) te rastom osobne potrošnje (3.6 posto na godišnjoj razini). Od djelatnosti, naime, znatan rast je zabilježen u trgovini na malo, ali i na veliko, prvenstveno u prometu automobila.

Visoka stope rasta su ostvarene i u poljoprivredi i građevinarstvu, posebno u dijelu stambenih zgrada, što uključuje i obnovu hotelskih kapaciteta. Porasle su znatno i investicije (3.1 posto na godišnjoj razini).

MARIĆ: Želimo još više stope rasta!

Ministar financija dr. sc. Zdravko Marić kazao je da je najnoviji podatak o rastu BDP-a u drugom tromjesečju od 2.9 posto u skladu s Vladinim očekivanjima, potvrdivši da je rast ubrzan u odnosu na prvo tromjesečje ponajviše zahvaljujući izvozu, koji ponovno raste brže od uvoza:

- Zadovoljni smo, no ne kanimo na tome stati. Želimo još više stope rasta!