(VIDEO) Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković - nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, na kojoj su sudjelovali i naše ministrice i ministri - dao je u Središnjici izjavu za brojne okupljene novinare.

Izjavu predsjednika Plenkovića - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O PODRŠCI MANFREDU WEBERU

Na današnjoj sjednici imali smo nekoliko tema i odluka. Formirali smo radnu skupinu - na čelu s glavnim tajnikom Gordanom Jandrokovićem - koja će pripremiti obilježavanje 30. obljetnice osnutka HDZ-a. Donijeli smo i odluku da se stručni stranački odbori organiziraju i na razini lokalnih organizacija HDZ-a. Treća odluka je službena podrška Manfredu Weberu (bavarska Kršćansko-socijalna unija - CSU) kao kandidatu EPP-a za predsjednika Europske komisije. Riječ je o predsjedniku Kluba EPP-a u Europskom parlamentu, čovjeku kojeg jako dobro poznajemo, s kojim smo surađivali i koji je bio na Saboru HDZ-a prije nekoliko mjeseci. Dobro se razumijemo i smatramo kako bi on trebao dobiti podršku cijele obitelji EPP-a za euroizbore u svibnju iduće godine.

O TEMAMA NA SJEDNICI

Razgovarali smo i o aktualnoj političkoj situaciji: aktivnostima u Hrvatskom saboru, Vladinim zakonskim prijedlozima, reformama koje su u tijeku - tj. prvome saborskom čitanju porezne reforme i javnom savjetovanju o mirovinskoj reformi. Raspravljali smo i o odgovoru na inicijativu o nepovjerenju ministru Milanu Kujundžiću i o nekoliko zakona upravo iz resora zdravstva. Također, razgovarali smo o nizu naših međunarodnih aktivnosti - od situacije na jugoistoku Europe do izbora u BiH ove nedjelje, vrlo važnih u smislu ravnopravnosti i konstitutivnosti za hrvatski narod u BiH. Razgovarali smo i o jednome zakonskom prijedlogu iz domene ministra Tomislava Ćorića i drugom iz nadležnosti ministra Lovre Kuščevića. Svi prijedlozi su dobili potporu.

O ZAMJENIKU PREDSJEDNIKA BRKIĆU

Glavni tajnik i ja razgovarali smo sa zamjenikom predsjednika Milijanom Brkićem uoči sjednice. On demantira sve navode koji su danas objavljeni u tisku te ističe da je riječ o reciklaži već ranije objavljivanih napada. Danas je, uostalom, izašlo priopćenje MUP-a, a o svemu bi se, po mom mišljenju, mogao očitovati i DORH. To su teme iz 2011. godine, nekoga ranijeg vremena - za mene je tu dosta novosti. Razgovaramo otvoreno o cijeloj situaciji koja, mislim, nije ugodna ni za zamjenika predsjednika HDZ-a. Očekujemo da se sve do kraja ispita i da se utvrdi što je tu točno, a što nije. Stav HDZ-a je vrlo jasan - želimo da se prije svega do kraja rasvijetli afera SMS, koja očito ima puno slojeva. Apsolutno, do kraja.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/nas-je-prioritet-nastaviti-s-gospodarskim-rastom-i-reformama-sve-moguce-afere

O OPTUŽBAMA OPORBE O „UNUTARSTRANAČKOM OBRAČUNU“

Smiješne optužbe i banalni komentari. Prije svega, ti ljudi nas definitivno ne poznaju, ne razumiju kako funkcionira ova Vlada, ne razumiju da poštujemo načelo diobe vlasti i da postoje tijela koja su nadležna za kaznene progone, istrage i sve pravosudne postupke. Kao premijer želim da sigurno-obavještajni sustav bude nepropustan. Curenje informacija iz sigurnosnog sustava u svakom slučaju treba spriječiti.

O SKUPU U VUKOVARU

Stav HDZ-a i svih tijela stranke je vrlo jasan, tu nema nesporazuma. Istražiti i procesuirati ratne zločine - da! Manipulirati s temom ratnih zločina, hrvatskih branitelja i obitelji poginulih apsolutno - ne!

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/general-filipovic-ponovno-predsjednik-zbgs-nema-vlade-koja-je-dosad-ovoliko