(VIDEO) Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković - nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, na kojoj su sudjelovali i naše ministrice i ministri - dao je u Središnjici izjavu za brojne okupljene novinare.

Izjavu predsjednika Plenkovića - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O TEMAMA NA SJEDNICI

Na redovitoj sjednici raspravili smo niz tema od našega zadnjeg susreta u ovom sastavu početkom listopada. Izvijestili smo o aktivnostima Vlade i Hrvatskog sabora te o svemu što se priprema za njegovo novo zasjedanje: „aktualac“, izvješće o sjednici Europskog vijeća, dinamika rasprave o poreznoj reformi, rebalans proračuna, mirovinska reforma…

Otvorili smo i aktualnu temu - Globalni kompakt o zakonitim migracijama. Detaljno smo pojasnili članovima Vlade, Predsjedništva i Nacionalnog vijeća o čemu se točno radi, o kakvom je dokumentu riječ te koji su njegov smisao i svrha. Informaciju koju su predstavili ministrica vanjskih i europskih poslova te ministar unutarnjih poslova jednoglasno je prihvaćena. Nijedan sudionik sjednice nije imao nikakvih primjedbi!

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/predstavit-cemo-i-demistificirati-marakes-svi-mogu-biti-mirni-bez-panike-histerije

O „MARAKEŠU“

Nakon velike migracijske krize, na Općoj skupštini UN-a u jesen 2016. - na kojoj su sudjelovali tadašnji ministar vanjskih poslova Miro Kovač i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović - usvojena je Njujorška deklaracija kojom se pozvalo na nalaženje globalnog odgovora na problem migracija. Potom se pristupa izradi Globalnog kompakta i vode se pregovori - o čemu Stalna misija RH u New Yorku redovito izvještava Ured Predsjednice i Vladu te konzultira sve nadležne resore. Nitko od aktera uključenih u taj proces, koji je trajao gotovo 18 mjeseci, nije signalizirao bilo kakav mogući problem sa sadržajem tog dokumenta.

Na Konferenciji u Marakešu - gdje će se samo politički prihvatiti taj dokument - nema nikakvog potpisivanja. Dokument nije obvezujući, nema karakter međunarodnog ugovora, ne podliježe ratifikaciji te, možda i najvažnije, svaka država zadržava u cijelosti pravo sama određivati kakvu će migracijsku politiku voditi. Mi kao Vlada ni u jednom trenutku nismo mijenjali stav. Zašto ga je predsjednica promijenila, to će ona objasniti javnosti. Kad budemo stigli, porazgovarat ćemo. I predsjednica i ja smo bili na putu, no - bit će prilike. Vidjet ćemo tko će ići u Marakeš, to će odrediti Vlada.

O ČUVANJU GRANICE

Dokument se, vrijedi ponoviti, odnosi na zakonite, a ne nezakonite migracije. Naša Vlada vodi politiku vrlo striktnog čuvanja hrvatske granice i sprječavanja nezakonitih migracija. Vodite računa da imamo čak 6.500 pograničnih policajaca uslijed duge vanjske granice sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom te Crnom Gorom - duža je nego granica između Finske i Rusije. 1.351 kilometar naši policajci čuvaju 24 sata na dan, 7 dana u tjednu - i tako će nastaviti. Sprječavamo nezakonite migracije i ispunjavamo kriterije za Schengen.

O SMJERU HDZ-a

Nema nikakve promjene u politici HDZ-a, u smjeru Vlade, u programu, u načelima kojima se vodimo i načinima kojima vodimo politiku i zemlje i stranke. Činjenica jest da ostvarujemo fiskalnu konsolidaciju, strukturne reforme, investicije, da povećavamo mirovine i plaće, donosimo porezne olakšice i rasterećenja...

O ULASKU MARIJA HABEKA U KLUB HNS-a

Zastupnici donose odluke u svoje ime i na temelju svojih političkih procjena. Pretpostavljam da nisu zadovoljni sa stanjem stranke čiji su bili članovi i iz kojih su izašli. Te pojedinačne odluke nemaju baš nikakve veze s HDZ-om. No ako žele podržati smjer zemlje i rad Vlade, nama je to drago.