(VIDEO) Nijedan zakonski propis koji u postupku supotpisa regulira imenovanja i postavljanja šefova diplomatskih misija i konzularnih ureda ne predviđa ni u kojoj varijanti izuzeće predsjednika Vlade RH. Dakle, zakonski se predsjednik Vlade ne može izuzeti - istaknuo je predsjednik Andrej Plenković, zaključivši da je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa neargumentirano i nepotrebno protiv njega pokrenulo postupak u slučaju imenovanja Igora Pokaza, kojem je bio vjenčani kum prije 20-ak godina, za veleposlanika u Velikoj Britaniji.

- Da sam kojim slučajem bio u rodu, primjerice, s gospodinom koji me je u ovom slučaju i prijavio, a to je Miro Bulj iz Mosta, i da sam njega s tako „sjajnim“ kvalifikacijama imenovao veleposlanikom, onda bih prihvatio da je to eklatantan sukob interesa i apsolutno neprimjereno imenovanje. To bi bilo strašno, to bi bila katastrofa za državu, diplomaciju i politiku - nastavio je Plenković.

Nema izuzeća

Kazao je da je sudjelovao u procesu postavljanja na veleposlaničku dužnost čovjeka kojeg poznaje od 1994. godine, s kojim je zajedno radio, a koji je prije toga bio i hrvatski veleposlanik u NATO-u i Ruskoj Federaciji, koji je radio u Misiji RH pri UN-u i obavljao niz drugih diplomatskih dužnosti.

- Smatram da nisam napravio ništa neobično, nego, štoviše, da sam napravio dobro - jer on svoj posao radi kvalitetno. U tom smislu ne dolazi u obzir izuzimati se od uloge na koju sam demokratski izabran i za koju sam dobio povjerenje u Hrvatskom saboru.

S druge strane, sličnih primjera imamo koliko hoćete - dodao je:

- Po toj logici bih se valjda morao izuzeti od svih imenovanja u diplomatskoj službi. Više-manje su svi ti ljudi moji prijatelji, poznanici, kolege, znamo se 25 godina. Kako će Povjerenstvo utvrditi da netko drugi sa mnom možda i nije bliži od g. Pokaza, da ga češće ne čujem ili više vidim, da nismo bolji prijatelji - a ja ga imenujem na neko mjesto?!

Neargumentirano i nepotrebno

U istoj bi poziciji, napomenuo je, tada bila i predsjednica RH ili bivši premijer Zoran Milanović koji također dolazi iz diplomatskog kruga, a svojedobno je u svoju Vladu zamjenikom ministra vanjskih poslova imenovao Joška Klisovića, koji je s njim u kumskom odnosu!

- Je li to bio problem ili sukob interesa, je li javnost bila išta uskraćena s time?

Nevjerojatno mu je, dodaje, da Povjerenstvo tvrdi da se Vlada RH nije očitovala o pitanju Pokazova imenovanja, a učinila je to još u rujnu - o čemu postoji urudžbeni zapisnik.

Načela svrhovitosti

Na upit smatra li da je Povjerenstvo ispolitizirano, predsjednik Plenković je odgovorio da ono treba raditi u skladu sa zakonom i isto tako gledati načela svrsishodnosti.

- Imamo primjer banalne prijave jednoga političkog oponenta. Otvarati postupak o tom predmetu čini mi se suvišnim.

Predsjednik Plenković zaključio je da je prijavljivanje nekima postalo omiljeni sport - trend je da jedne stranke podnose kaznene prijave, a druge prijave Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

- Mi ćemo, kao i do sada, argumentirano i smireno odgovarati na sve upite koji budu postavljeni.