Na sjednici u četvrtak, Vlada RH prihvatila je, punim nazivom, Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva 2019. godine, koji sadrži 314 mjera s predviđenim rasterećenjima od 626,74 milijuna kuna!

Već je to 3. takav Akcijski plan u mandatu naše Vlade. Planovima za 2017. i 2018. provedeno je 180 mjera rasterećenja u vrijednosti 1,6 milijardi kuna. Dakle, u tri godine rasteretit ćemo gospodarstvo za više od 2,2 milijarde kuna raznih nameta, troškova kompliciranih procedura i sličnih obveza!

Analiza 939 propisa s 3.076 obveza

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta te potpredsjednik HDZ-a Darko Horvat naglasio je da je Akcijski plan rezultat sustavnog rada Vladinih tijela u suradnji sa samim poduzetnicima:

- Kako bismo donijeli novi Plan, proveli smo analizu 939 propisa, odnosno u njima sadržanih 3.076 obveza za poduzetnike. Temeljni je cilj stvaranje pozitivnoga poslovnog okružja kroz bolje uvjete poslovanja, manje administrativne troškove i što brže moguće dobivanje dozvola i rješenja.

Analiza je rađena prema SCM metodologiji (Standard Cost Model), koju koristi većina zemalja EU-a i OECD-a. Sve valorizacije radili su SCM koordinatori unutar 12-ak ministarstava, predvođeni timom stručnjaka koji su edukacije završili u Engleskoj, a danas rade u Ministarstvu gospodarstva.

77 milijuna uštede samo na statističkim izvješćima

Navest ćemo 2 primjera ušteda kako bi čitateljima ova tema bila prezentnija. Ukidanjem dva doprinosa na osnovicu - za obvezno osiguranje u slučaju nezaposlenosti od 1,7 posto & za zaštitu na radu od 0,7 - gospodarstvo će se rasteretiti za 121,7 milijuna kuna.

Više od 77 milijuna kuna ušteda planira se pak smanjenjem dinamike dostave statističkog izvješća Poreznoj upravi (OPZ- STAT-1) sa sada propisanih četiri puta na samo jednom godišnje.

U DNEVNIKU NOVE TV: Poslodavcima pojednostavljujemo život!

Ministar Darko Horvat tim je povodom gostovao u Dnevniku Nove TV, u kojem je govorio o koristima koje će donijeti primjena 3. Akcijskog plana.

- Umanjenjem poslovnih i administrativnih procesa poslodavcima želimo pojednostavniti život. Itekako će u vremenu i novcu pozitivno osjetiti ukidanje mnogih parafiskalnih nameta, uvođenje daleko jednostavnijih procedura i digitalizaciju. Ali, da budemo jasni: država nikome ništa ne poklanja. Sve su to poduzetnici sami zaradili, oni pune državni proračun. Dio toga sada država prepušta njima kako bi ga iskoristili onako kako sami smatraju najsvrsishodnijim, od ulaganja u proizvodnju do novog zapošljavanja ili povećanja plaća.

Gostovanje - u kojem je Horvat otkrio i da do 18. siječnja očekuje dvije kvalitetne ponude za Uljanik i 3. maj - možete u cijelosti pogledati i poslušati na donjem linku:
 
https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/ministar-horvat-o-rasterecenju-gospodarstva-poduzetnici-su-jedini-realan-dio-svijeta-koji-puni-drzavni-proracun---544288.html