Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, u crkvi sv. Mihaela u Gračanima održana je Misa, posljednji ispraćaj i pokop posmrtnih ostataka 294 osobe ekshumirane na području Gračana, koje su ubijene na samom kraju Drugog svjetskog rata ili u poslijeratnom razdoblju.

"Dok su u demokratskom svijetu fašizam, nacizam i njima srodni režimi moralno i politički osuđeni, stratišta i grobišta njihovih žrtava obilježena, a mnogi krivci osuđeni, komunizam se u Hrvatskoj bez prave i potpune osude prokrijumčario u demokraciju skrivajući se pod krinkom antifašizma, krivo shvaćene pomirbe ili čak opravdanja osvete", ustvrdila je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.
 
U obilježavanju Europskog dana sjećanja u Gračanima sudjelovali su i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te saborski zastupnici Miro Kovač i Ivan ĆelićNa komemoraciji su sudjelovale brojne članice i članovi zagrebačkog HDZ-a koji su nastavili prigodnim druženjem s Predsjednicom RH u Staroj pučkoj školi.