Predsjednik ZG HDZ-a i potpredsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Mislav Herman: „Želim se osvrtni na dosadašnji mandat gradonačelnika Tomaševića i reći kako nismo zadovoljni, čak je i gore od onoga što smo pretpostavljali. Kao oporba trebali bismo reći da nam je drago, ali nam je žao zbog 200 tisuća zagrebačkih glasova koji su vidjeli tada neku drugu ideju. Tajna imenovanja, davanje poslova od povjerenja, osobama od povjerenja, vraćanje usluga donatorima, potpuno ignoriranje javnosti i potpuna netransparentnost u upravljanju je ono što smo dobili, a to je ono što Zagrepčanke i Zagrepčani nisu tražili. Što se tiče dnevnog reda sjednice skupštine, na njemu je za sada oko 30 točaka. Mi smo obećali da ćemo biti oštra i konstruktivna oporba pa zato imamo jednu svoju točku na sjednici kao i 13 amandmana na točku broj šest o djelokrugu gradskih upravnih tijela. Naime, 31. listopada na snagu stupa smanjenje broja gradskih ureda s 27 na 16, a smatramo da se neki moraju zadržati. Tu u prvom redu mislimo na ured za programe i projekte EU, na gradski ured za zdravstvo te na gradski ured za branitelje. Isto tako, predlažemo da se izmijeni naziv gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strateško planiranje te mu se  doda resor i naziv poljoprivreda i šumarstvo. Što se tiče naše točke koja je na dnevnom redu, njome ćemo zadužiti gradonačelnika da u roku od 30 dana imenuje članove uprave i nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga sukladno zakonskoj proceduri, točnije da to prethodno mora proći kroz ruke gradskih zastupnika. Isto tako, bit ćemo protiv novoga zaduženja Grada Zagreba od 400 milijuna kuna jer smo očekivali rebalans. To je kršenje njegovih izbornih obećanja jer smo očekivali da se oni koji su glasali protiv svakog zaduženja na početku svoga mandata neće htjeti odmah zadužiti.“

 

Predsjednik kluba zastupnika HDZ-a u Gradskoj skupštini, Mario Župan se nadovezao i rekao:  „Smatram kako je gradski ured za zdravstvo jako bitan jer skrbi za oko 800 do 900 tisuća ljudi. On jedan takav ured želi spojiti s uredom za socijalu, branitelje i demografiju. Time vidimo koliko je gospodinu Tomaševiću stalo i do branitelja i do zdravstva i do demografije. Micanjem ureda za branitelje koji nije imao velike troškove, a provodio je velike projekte šalje se kriva poruka ljudima koji su stvorili ovu državu. Isto tako, gradski ured za EU fondove mora biti samostalan kako bi jasno i transparentno svatko od nas mogao vidjeti koji se trenutno projekti provode i koliko novca je za njih povučeno. S obzirom na potres i COVID krizu ovaj ured je nužno potreban. Ukidanje ureda za poljoprivredu i šumarstvo je isto tako pogrešno jer se taj ured brinuo za pet do šest tisuća OPG-ova kojima se svi ponosimo“. 

 

Sporna imenovanja i brojne afere na početku mandata (NAD NASLOV)

„Mogli ste svi vidjeti da je gradonačelnik svojim prvim potezom prekršio zakon o sprječavanju sukoba interesa članak 15. stavak drugi i imenovao je upravu i nadzorni odbor Zagrebačkog holdinga kršeći zakonske odredbe. Nakon toga uslijedila je afera „Javni bilježnik“. Naime, gradonačelnik je tražio povjerljivog javnog bilježnika i od 72 bilježnika u Gradu Zagrebu baš je odabrana sestra člana nadzornog odbora koja je uz to donirala dvije tisuće kuna kampanji gospodina Tomaševića. Nakon ove afere uslijedila su i sporna imenovanja u upravo vijeće gradske bolnice Srebrenjak. Tamo je imenovan ravnatelj privatne poliklinike koji mu je donirao 10 tisuća kuna u kampanji, ali to nije kraj. Jučer je imenovana nova članica, opet donatorica koja je, prema pisanju medija, imala tvrtku sa saborskom zastupnicom platforme Možemo, Sandrom Benčić“, rekao je Davor Filipović, zastupnik u skupštini. 

Mislav Herman je osvrnuo i na uhićenja koja su se dogodila u Zagrebu te istaknuo kako zagrebački HDZ nikada nije i neće komentirati rad pravosudnih tijela te kako svatko mora odgovarati a svoje postupke.

„HDZ ne bježi od svoje prošlosti i ne boji se svoje budućnosti. U svakom trenutku smo znali što radimo i uvijek smo ukazivali na nepravilnosti“, dodao je Herman na novinarsko pitanje o suradnji sa strankom pokojnog gradonačelnika Milana Bandića.