Mladež Hrvatske demokratske zajednice Grada Zagreba: Sad je bitno osvijestiti premreženost interesa MOŽEMO! i udruge Mreža mladih Hrvatske. Zajednički cilj im je mlade privući u političku arenu pod krinkom nevladinog i građanskog djelovanja, uz financiranje iz državnog proračuna i europskih fondova, a nakon ovih izbora i iz proračuna Zagreba.

Ponukani javnim predstavljanjem programa za mlade političke platforme Možemo!, prije svega želimo naglasiti da Mladež Hrvatske demokratske zajednice Grada Zagreba vrednuje doprinos civilnog društva, brojnih udruga mladih i udruga za mlade koje u tišini razvijaju projekte i rade na boljem položaju, obrazovanju, zapošljavanju, uključivanju i osamostaljivanju mladih u društvu. Time i sami pridonose drugim društvenim akterima u podizanju kvalitete života mladih, razvoju karijere i njihovom ostanku i zasnivanju obitelji u Hrvatskoj. Živimo u razdoblju pandemije i razornih potresa koji mladima uzrokuju egzistencijalne brige, ali i stvaraju ograničenja za društvene kontakte i normalan život. Stoga nas žalosti da politička platforma tri dana prije izbora stavlja pitanja od interesa za mlade u eter što je Hrvatskoj demokratskoj zajednici prioritet proteklih pet godina (http://bit.ly/MjereZaMlade). Ukinuli smo stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, ojačali mjeru pripravništva i samozapošljavanja, oslobodili mlade do 25 godina plaćanja poreza na dohodak, a obvezu plaćanja prepolovili za mlade do 30 godina. Kontinuirano se zalažemo za zapošljavanje mladih na neodređeno kroz olakšice poduzetnicima, uz borbu protiv prekarnog rada mladih. Kao Mladež Hrvatske demokratske zajednice Grada Zagreba, kroz svoje predstavnike u Savjetu mladih Grada Zagreba, uz prisutnost naših članica i članova u vijećima mjesnih odbora, vijećima gradskih četvrti i u radnim skupinama Gradske skupštine, sudjelovali smo i u izradi Programa za mlade Grada Zagreba svojim amandmanima u javnoj raspravi što se ne može reći za mlade koji su danas izlagali prioritete za mlade ni ostale mlade iz spomenute platforme.

 Mladež HDZ-a zalaže se za kvalitetno obrazovanje, ekonomsko osamostaljivanje mladih kroz poticanje pronalaska prvog i kvalitetnog posla, rješavanje stambenog pitanja te brigu o zdravlju mladih (http://bit.ly/OdgovornoZaSveMlade). Ujedno zagovaramo što veću dostupnost društvenih, kulturnih, sportskih i drugih sadržaja, kao i gradskih prostora za aktivnosti, druženje i umrežavanje mladih, kada ove epidemiološke prilike prođu. Aktivno smo uključeni u rad Savjeta mladih Grada Zagreba, kojeg će se ojačati u radu i to u suradnju s novim gradonačelnikom Davorom Filipovićem koji poznaje potrebe mladih i u mladima vidi ravnopravne sugovornike na svim razinama vlasti (http://bit.ly/DavorFilipovicProgram). Kao pripadnici Mladeži koja njeguje naše domoljubne i demokršćanske vrijednosti, u nedjeljnim izborima vidimo bitku za Hrvatsku, između ponosnog Zagreba koji je odan i drži do vrijednosti i Zagreba koji te vrijednosti rastače, uz pomoć nevladinog sektora i sredstava iz inozemstva. Nažalost, očito je to situacija i u sektoru mladih zbog čega pozivamo sve mlade na mobilizaciju i izlazak na izbore kako bi ponosni Zagreb pobijedio.

OTKRIVEN PODMLADAK POLITIČKE PLATFORME MOŽEMO!

 Današnja izjava za medije pokazala je još jedanput isprepletenost interesa platforme Možemo i sektora mladih, pri čemu je očito da platforma želi ovladati velikim proračunom Grada Zagreba, kako bi smanjila broj udruga koje se financiraju, odnosno kako bi udruge poput Mreže mladih Hrvatske dobile još više sredstava poreznih obveznika kroz dugoročnije ugovore s gradom. Za razliku od udruga mladih i udruga za mlade koje svakodnevno vode brigu o mladima, partikularne namjere sigurno ima zagovaračka udruga “Mreža mladih Hrvatska (MMH)” koju je u današnjem obraćanju spomenuo kandidat za gradonačelnika Tomislav Tomašević, čiji je predsjednik bio. Naime, ta nevladina i neprofitna organizacija ispostava je među mladima koja koristeći nacionalna i europska proračunska sredstva, još iz vremena Socijaldemokratske partije (SDP-a), očito priprema mlade za politički angažman na lijevom spektru. Drugim riječima, očito je da nije sveobuhvatna organizacija mladih. 

 To potkrepljuju činjenice da se trenutni predsjednik udruge Mreža mladih Hrvatska kandidira na listi političke platforme Možemo! za vijeće gradske četvrti, a da je već 2017. i 2020. godine bio aktivan dionik platforme. Pritom se prema svim društvenim dionicima i prema nevladinom sektoru predstavljao kao neovisan predstavnik mladih koji radi u civilnom sektoru što na temelju ovih spoznaja više nije i ne može biti. Osim njega, na listi Možemo!, ali i u brojnim državnim, europskim i gradskim institucijama, nalaze se brojni drugi predsjednici i članovi MMH-a. Primjerice, prethodni predsjednik MMH, također je na listi Možemo!, a to ne čudi jer je i sam asistent od profesorice i kandidatkinje za zamjenicu Tomislava Tomaševića Danijele Dolenec na Fakultetu političkih znanosti. Na listi Možemo! za Gradsku skupštinu i vijeće gradske četvrti je još jedan bivši voditelj programa za mlade MMH, bivša članica upravnog odbora nositeljica je liste Možemo! za vijeće gradske četvrti, a mnogi (bivši) članovi upravnog odbora udruge i suradnici se nalaze na listama za vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora.

 Iz tih činjenica, ali i iz današnje izjave Tomislava Tomaševića, vidljiva je interesna premreženost platforme Možemo! i projekta udruge Mreža mladih Hrvatskekao inkubatora lijevih političara koja u tišini, već dva desetljeća odgaja svoje birače. Pritom to rade pod maskom predstavljanja svih mladih u Hrvatskoj i Europskoj uniji, lažno se predstavljajući kao krovna organizacija mladih i vijeće mladih Hrvatske što u Hrvatskoj ne postoji. Time očito žele umanjiti važnost drugih udruga mladih i za mlade koje imaju važnu društvenu ulogu. Zanimljiva nam je i činjenica da se na listi političke platforme Možemo za Gradsku skupštinu može pronaći samo jedna mlada osoba koja će to biti samo još koji mjesec. To pokazuje koliko drže do predstavništva mladih i o sporednoj ulozi koju su namijenili mladima. Od danas pa nadalje, jasno je da je MMH podmladak političke platforme Možemo! i to javnost treba znati, kao i njihove udruge koje se vode kao “članice” te samo prozvane “krovne” organizacije mladih.

 Maske su pale, a mi pozivamo mlade na izlazak na izbore i da u borbi za Hrvatsku, Zagreb i za našu budućnost, svoj glas daju profesoru Davoru Filipoviću i listama Hrvatske demokratske zajednice!