Toga 23. prosinca 1989. u glavnom gradu Hrvatske osnovana je naša stranka s ključnim programskim ciljem - demokratska, samostalna, neovisna i suverena hrvatska država.

Iskazujemo trajnu zahvalnost i poštovanje našim utemeljiteljima koji su prije 32 godine, predvođeni dr. Franjom Tuđmanom, u iznimno zahtjevnim i opasnim okolnostima poveli borbu hrvatskog naroda za rušenje komunističkog sustava i uspostavu višestranačke demokracije.

Prepoznavši povijesni trenutak, HDZ je postao stožerna stranka nacionalnog zajedništva, stranka koja je vodila hrvatski narod do stoljećima sanjane slobode. Pod vodstvom HDZ-a, Hrvatske je međunarodno priznata te je uz hrabrost i žrtvu hrvatskih branitelja obranjena i oslobođena, a državničkom vizijom dr. Tuđmana zacrtan je i euroatlantski put Lijepe Naše.   

Ponosni na svoja postignuća u ovih više od tri desetljeća, s čvrstim osloncem u Tuđmanovoj baštini, našim narodnjačkim i kršćanskim vrijednostima te o pravednome Domovinskom ratu, okrenuti smo budućnosti i izazovima modernog doba.

Želimo Zagreb koji nije polariziran, Zagreb koji je otvoren, socijalan i solidaran, koji se razvija i raste koristeći sve potencijale, koji se uspješno suočava sa suvremenim zahtjevima digitalne i zelene tranzicije, ali i koji nikad neće dopustiti brisanje povijesne istine o žrtvi hrvatskog naroda u velikosrpskoj agresiji i ideološki povratak u neke propale totalitarne režime.

Znamo tko smo, što smo i kamo idemo. I nećemo ustuknuti. Zajedno, nastavljamo za naš Zagreb.